[monarch_share]

Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

SUNNDAL: Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy – er tilbake

juni 22, 2022 - juli 2, 2022

Etter to år med koronarestriksjoner, er endelig musikkspillet om Lady Arbuthnott tilbake i Sunndal kommunes storstue Hovshall. 22. juni er det premiere, og det satses på 12 forestillinger.

(PS: I august 2021 var det fire fantastiske forestillinger på Leikvin. Leikvin kulturminnepark består bl.a. av kirkegården der Hon. Mrs. Arbuthnott er begravd. I 1880 kjøpte for øvrig den legendariske Lady Arbuthnott stedet. Leikvin ble museum i 1935. JazzoTeateret står fast på Leikvin vil være en viktig arena, og hva de kan få til der oppe, får tiden vise.)

Arbeidet er allerede i gang for neste års produksjon, og 25-årsjubileum planlegges. Lady Arbuthnott er Norges lengstlevende musikkspill, så det skulle bare mangle at en 25-årsjubilant skal feires.

JazzåTeatret står bak spillet om ladyen. De ble etablert som teatergruppe i 1977 og satte gjennom årene opp flere ulike teaterforestillinger. Teatret utviklet etter hvert stor kompetanse på musikkteater og oppsetninger basert på et samarbeid mellom profesjonelle og amatører. JazzåTeatret hyret i 1995 Stig Nilsson og Lars Ramsøy-Halle til å skrive en libretto om den sagnomsuste skotske adelskvinnen Hon. Mrs. Barbara Arbuthnott. Teatergruppa satte opp Lady Arbuthnott – frua på Elverhøy første gang i 1996, og forestillingen har siden vært spilt sammenhengende i Sunndal kulturhus.

Hvem var så denne sagnomsuste Lady Arbuthnott? Det gode laksefisket i Driva førte til en hundreårsperiode i Sunndalens historie som kalles Engelsktida. Den startet på 1860-tallet da sportsfiskere fra den engelske overklassen kom til Sunndalen for å fiske laks.

Ladyen kom til Sunndal i 1866 på bryllupsreise med sin tredje ektemann, William Arbuthnott. To år senere slo hun seg ned i Sunndalen etter at hennes eneste sønn fra første ekteskap, James Allan, omkom i en dramatisk og tragisk hendelse. Han ble gravlagt på Løykja og Lady Arbuthnott bestemte seg for å bli boende i her.  Med sin fantastiske – og dramatiske historie i Sunndalen er det nok den Lady Arbuthnott som er den mest kjente personligheten fra engelsktida i Sunndalen.

  1. juni – 2. juli

Detaljer

Start:
juni 22, 2022
Slutt:
juli 2, 2022
Kategori for Arrangement:

Sted

Hovshall, Sunndal

Arrangør

Jazzå Teateret
Vis Arrangør nettside