Gjøvik og Toten teater varlser Aukurst-humor! (fra deres Facebookside)

Så kan Norsk Amatørteaterforbund ønske Gjøvik og Toten teater velkommen i amatørteater-familien NATF. (De har vært medlemmer noen måneder, men har ikke vært nevnt her før.) Østre Toten Gjøvik Teater og Nye Toten Teater slo seg sammen og ble Gjøvik og Toten Teater sommeren 2019.

Samme høst fikk de sju skuespillerne i Gjøvik & Toten Teater trampeklapp etter farsen «Fanget i nettet», som ble spilt på Skreia. Den elleville farsen ble bare mer og mer morsom etter som historien skred fram, skrev lokalavisen.

Nå er de blitt medlemmer i Norsk Amatørteaterforbund, og nå – høsten 2022 er Gjøvik og Toten teater endelig tilbake med forestillingen «Dobbeltsats og freske fraspark». Det skjer 17.-19. november i Fyrverkeriet kulturhus på Raufoss. Dette er et stykke med karakterer og påfunn i kjent Kjell Aukrust-stil.

Stoffet var først dramatisert for Det norske teatret i 1960 og er basert på episoder fra Aukrusts bøker Simen og Bror min, utgitt i 1958 og 1960. Og for å minne om Aukrust sin elleville historie: Den gamle bygdestriden mellom Alvdal og Tynset blusser stygt opp igjen vinteren 1936. Grunnen er at Per Sætermyrmoen har vunnet 50-kilometeren i Holmenkollen, og begge bygdene vil ha eiendomsrett og gjøre stas på skiløperen ved hjemkomsten. De ryker bokstavelig talt i tottene på hverandre og plasserer noen velrettede springskaller og dobbelsats i et eneste stort bygdeslag. Gammelt agg og frisk blodtørst overvinner bondevettet, og sportsgalskapen tar helt overhånd på mannfolka, mens kvinnene gjør i stand til fest på lokalet.

Regi: Stian Stø Dørum
Spilles: torsdag 17., fredag 18. og lørdag 19. november, kl. 19 alle dager.
Sted: Fyrverkeriet Kulturhus