Velkommen til Eureka Teater – tegnspråkteateret. Thomas Johannessen lever for og med teateret og understreker atdeternyttig for mange.

Norsk Amatørteaterforbund-«familien» består av mange slags amatørteater; barneteater, ungdomsteater, seniorteater, improgrupper, spelgrupper – og enda flere. Nå har vi fått et nytt medlem i familien: Teater Eureka, en unik teatergruppe der skuespillerne er tegnspråklige.

De holder til i Trondheim, men reiser også på turne og viser frem forestillinger i hele Norge. Dessuten har de et mål om å også komme seg til utlandet.
Det startet for i 2004 da en CODA, altså et barn av døve foreldre, startet teatergruppa. Senere endte Thomas Johannessen opp som leder, og har – med god hjelp fra tegnspråknettverket – styrt teateret siden det. For innsatsen sin fikk han Bøhrreprisen under Teaterdagene i fjor.

EN MØTEPLASS SOM HJELPER OG UTFORDRER
-Hvorfor en teatergruppe som kommuniserer med tegnspråk?
-Teater Eureka er tilbud for døve og tegnspråk-brukere slik at de kan ha en møteplass og snakke tegnspråk og jobbe sammen for å lage et godt tegnspråkteater. Det er bra for den psykiske helsen hos døve og tegnspråkbrukere. Og det er bra fordi de får mer erfaring på mange felt – det er bra å ha CV! Det er ikke lett å komme inn hos andre amatørteater for hørende, og det passer ikke alltid så bra for døve heller, synes jeg – sier Thomas via epost – og legger til:
-Og vi gjør også at publikum i Trondheim får se på tegnspråk som scenespråk.

-Hvordan er det med rekrutteringen?
-Det skjer via venner, Døveforening og andre nettverk rundt i Norge. Vi kjenner hverandre og det lett å få rekruttering med folk hit på gruppen, synes jeg.
-Hvilke utfordringer har dere – og løser dere?
-Vi har eget lokale hos Trondheim Døveforening gratis. Det er egentlig ikke helt riktig plass, men fordi det er gratis slipper vi å lete etter andre lokaler i Trondheim. Det ville vært dyrt å leie.

Når det gjelder stykker finner manus 1-2 år før produksjonen starter. Vi er flinke å finne manus som ingen har sett, i hvert fall ikke på tegnspråk før. Vi har folk som kan stille opp på ulike oppgaver – altså flere enn bare skuespiller. Og vi øker antall publikum hvert år!

TEGNSPRÅKTEATER TIL BESTE OGSÅ FOR PUBLIKUM
-Litt om deg – hvorfor er du så engasjert i dette?

-Jeg er født og har vokst opp med skuespillerengasjement. Jeg elsker å jobbe rundt teatergruppen og lage kreative ting som jeg synes det er viktig å vise andre. Det er viktig for meg at det blir spennende for publikum, som jo aldri har sett det før.

Og jeg liker å se døve og tegnspråkbrukere som føler seg glade for å bli med i gruppen – og skaper flere nye forestillinger i og på tegnspråk. Jeg tåler ikke å se døve og tegnspråkbrukere stå ensomt uten tilbud, at de flytter fra Trondheim eller får psykiske problemer på grunn av ensomhet og uten en møteplass for tegnspråk. Grunnen til mitt engasjement er at Teater Eureka er en viktig arena med et godt til tilbud som jeg håper vil fortsette. Det er jo penger vi sliter med å skaffe, men jeg fokuserer heller på personer enn penger og tror på framtida. Jeg jobber med teatergruppen i mange år fremover og det trives jeg godt!
-Til slutt: hvorfor har dere blitt med i Norsk Amatørteaterforbund?
-Teater Eureka er eneste amatørteater på tegnspråk i hele Norge. Det er veldig viktig for oss å være med i Norsk Amatørteaterforbund fordi de kan hjelpe oss med søknader, bedre kvalitet, hjelpe med hjemmeside og hjelpe oss med kurs. Det er mye positiv ting hos dem.  Norsk Amatørteaterforbund tar ansvar og bygger oppunder Teater Eureka sin tilbud, mener jeg.

Og Norsk Amatørteaterforbund ønsker velkommen og står til tjeneste.

TEATER EUREKA – DETTE JOBBBER DE MED:

  • Etasje 27 –  12-14 april Kultursenteret ISAK
  • Bringebær vil reise til månen – september 2023
  • Familien – mars 2024
  • Tvillingsøsken – september 2024