Mona – overrasket seg selv og sitt publikum!

Iblant skjer det ting som ingen venter. Også for de som står på scenen. Som da Mona Amundsen framførte sin egen monolog mot slutten at Teaterdagene 2022. Publikum ble berørt og rørt. Tårene rant på flere og flere i salen. Og sannelig; også på Mona selv.

Først om hovedpersonen; Mona Amundsen (55) – et godt bevis på at Teaterdagene ikke bare er for ungdommen. Har vært med i Hadeland Revyteater siden 2009. De siste årene som styreleder, men skriver også tekster og står på scenen.
Så skjedde det at søndag 18. september Kl. 15:00 i Kulturhuset Banken på Lillehammer. En av de siste postene på programmet for Teaterdagene 2022 er «Smakebiter fra kursene». Mange har vært på scenen. Det blir Mona sin tur.

NÅR REISEN BLIR ET LIVSLØP
Hun forteller:
-Vi skulle ha med oss en monolog på kurset, som vi skulle jobbe med gjennom hele helgen. Jeg fant ingen monologer som fenget meg, dessuten var jeg lite bevandret i den verdenen.

Så fikk jeg en ide i bilen på vei hjem fra Bergen i sommer, en vei jeg har kjørt hver sommer de siste 30 årene. En veistrekning som på en måte kan oppsummere livet mitt så langt. Jeg hadde ikke en ferdig monolog da jeg møtte opp på kurset, så avslutningen kom som en overraskelse, også på meg. Jeg satte ord på mitt verste mareritt.

Første gangen jeg fremførte den på kurset ble jeg så rørt av meg selv at det gjorde vondt, en merkelig opplevelse. Resten av kursdeltagerne og Morten (kursleder Morten Rudå red.anm.) ble helt stille, og ikke et øye var tørt. Jeg fremførte den fem ganger og reaksjonen var den samme. Så, fikk jeg lov til å fremføre den på «den store scenen» i Banken. Det som kanskje fenger med monologen er at jeg tar folk med på en reise, en reise som for mange virker gjenkjennende, men som får en overraskende og gripende slutt. Det er første gangen jeg har kalt fram tårer hos publikum, det høres kanskje litt rart ut, men jeg kjente på en stolthet.

En stolthet fordi jeg klarte å fremføre den så troverdig at folk var med meg på reisen.

MEDELEVENES LATTER GA SELVTILLIT
-Har du andre spesielle opplevelser i amatørteatersammenheng?   

-Jeg har holdt på med humor i 40 år. Jeg har aldri vært glad i alkohol, så min rus har vært å høre latteren fra publikum. Jeg er alltid like nervøs før jeg entrer scenen, fordi jeg aldri vet hva som kommer til å skje, føler at jeg holder på med ekstremsport. Det er vanskelig å trekke frem noen spesielle opplevelser, fordi hver gang er unik, men husker spesielt godt den aller første gangen jeg var på scenen, i 9. klasse, valgfaget «teater og drama» og den følelsen jeg fikk når hele ungdomsskolen lo av det jeg gjorde. Jeg tror faktisk at det forandret meg, jeg fikk masse selvtillit og ble plutselig veldig populær, fordi jeg turte å «drite meg ut» og det var veldig vågalt i den alderen.

-Du har jo vært på Teaterdagene før – hvorfor kommer du tilbake?  
-Dette var min fjerde gang på Teaterdagene. Teaterdagene på Lillehammer er som Hunderfossen for barna. Det å kunne få lov til være inne i bobla med likesinnede en hel helg er både givende, morsomt og ikke minst lærerikt. Jeg reiser alltid hjem på søndagen full av inntrykk, ny lærdom og total mangel på søvn.

-Hvilket kurs har du vært med på?
-Tidligere har jeg fått med «Improvisasjon» med Kristin Jess Rodin, Stand Up med John «Jånni» Kristiansen og Sanford Meisner skuespillerteknikk med Morten Rudå.

I år tok jeg «Monologkurs» og denne gangen var det også med Morten Rudå. Alle kursholderne har vært dyktige, kunnskapsrike og engasjerte, men Morten er i en klasse for seg selv. Han er et varmt og raust menneske, som er så til stede og han gjør det enkelt for oss å tørre å «ta gulvet» og utfolde oss.

Monologkurset var veldig bra. Jeg valgte det kurset fordi jeg ville utfordre meg selv, se om jeg også kunne være «dramatisk», ikke bare morsom. Vi var ikke så mange, noe som gjorde at vi alle fikk mye oppmerksomhet (og det er jo noe vi alle elsker).

TEATERDAGER FOR ALLE MED DRAGNING MOT TEATER
-Noe du vil du si om Teaterdagene som helhet? 

-Det er et tettpakket opplegg, ingen dødtid og alt er verdt å få med seg. Jeg vil anbefale Teaterdagene til alle som føler en dragning til alt som har med teater å gjøre. Kursene er variable og dekker vel det meste av det som skal til for å sette opp en forestilling eller bare rett og slett bygge opp litt selvtillit.

-Kommer du tilbake?       
-Jeg kommer helt sikkert tilbake. Det er ikke alle kursene som er like relevante, men det er mulig å ta samme kurs flere ganger, selv med fare for og da virke noe tunglært, slutter Mona. 2022 ble året da komikeren kalte fram tårene i Kulturhusets store sal.