Bilde fra produksjonen «Decomposed theatre or Trashcan Human» av M. Visniec.
(Fotograf Rolf Aleksejunas Øvrum Christensen.)

-Vi vil bli mer synlig, vi vil være med der andre er med; ja, vi har rett og slett erkjent at vi har nytte og glede av å være med i et større fellesskap! Dette sier instruktør Renata Aleksejunaite Christensen, som leder Teater Exit i Oslo. Nå er de blitt medlemmer i Norsk Amatørteaterforbund.

Ideen bak dannelsen av Teater Exit var å lage et sted for kreativt arbeid og utveksling av erfaringer. I 2012 ble dette gjennomført som et pilotprosjekt i samarbeid med Nordic Black Theatre som et tilbud til teaterinteresserte voksne med flerkulturell bakgrunn. De presenterte forestillingen «Innviklinger» fritt gjort etter J.C. Grumberg, med premiere mai 2013 på Cafeteatret.

-Det betyr at det er 10 år neste år siden vi startet opp. Nå har vi akkurat avsluttet et prosjekt, og skal snart ta beslutning om en ny forestilling, og da må vi jo tenkte «jubileumsforestilling», sier Renata, som er tidligere elev på Nordic Black Theatre og har mange års erfaring som skuespiller, teaterinstruktør og prosjektleder.

Etter oppstarten har flere produksjoner kommet til: Forestillingen «Gasoline High» ble skrevet i samarbeid med den makedonske tekstforfatteren Yasminka Markovska og var et samarbeid mellom Exit, Nordic Black Theatre og Dramatikkens hus. Så har gruppen jobbet med en versjon av «Roberto Zucco» av Bernard-Marie Koltès.

Under øvingene utforsker gruppa forskjellige skuespillerteknikker, og jobber med stemme og bevegelse. «Hverdagslige rutiner» er et av utgangspunktene i arbeidet og improvisasjon er en stor del av prosessen.

-Vi kan kalle oss uttrykksfullt teater. Vi er glade i fysisk teater og visuelt utrykk, slutter Renata. Skal vi tippe vi ser dem under Teaterdagene 2022?