Jostein Sparr som Lord Farquaad foran en del av den flotte gjengen som snart er klare for «Shrek The Musikal». (Foto: Ole Martin Helgesen)

-Mitt mål som regissør og instruktør er at skuespillerne skal le minst en gang på hver eneste øvelse. Det er Kristin Børsum Hernandez som kommer med dette pedagogiske gullegget, og utdyper: -Ting trenger ikke alltid å være så høytidelig og alvorlig, alvoret kommer tidsnok når publikum sitter i salen og nervene er på plass i garderobene.

Nå nærmer alvoret seg, for 10.,11.og 12. juni spiller Røyken Teatergruppe «Shrek The Musical» i Asker kulturhus. Hele verdens favoritt-troll er tilbake sammen med alle figurene barn og voksne kjenner fra den første Shrek-filmen.

Dette er en stor oppsetning for Røyken Teatergruppe, en 18 år gammel dugnadsbasert og foreldredrevet gruppe der om lag 50 barn er med. Det er aspirantgruppe og barnegruppe og egen ungdomsgruppe. Og det er venteliste for å bli med som nytt medlem.

RØYKENS STØRSTE SATSING NOENSINNE
Og nesten hele tiden har Kristin vært med:
-Jeg ble hyret inn til Røyken Teatergruppe i 2006 gjennom Buskerud Teater, og stortrivdes fra første stund. Nå har jeg vært heldig å få lov å følge denne gjengen gjennom snart 16 år (med unntak av noen år i fødselspermisjon), og fått jobbe med flere fantastiske forestillinger. «Shrek the Musikal» er vår aller største satsing noensinne.
-Og det er kun dager til Shrek entrer scenen…?
– Ja, det er absolutt hektisk, men også den aller morsomste, og mest intense, delen av produksjonen, så jeg koser meg. Min aller første oppsetning med gjengen var i en gymsal på en skole, og jeg er så glad for at styret ønsket å være med på planene om å satse stadig større, forteller instruktør Kristin – og videre:
-Det å jobbe med Shrek har vært et eventyr! Det er lenge siden jeg har ledd så mye i arbeidet med manus. Vi snakket tidlig sammen i ensemblet om at denne forestillingen er drevet av noen sentrale karakterer og et stort ensemble. Det ble derfor viktig for meg å innarbeide ensemblekarakterene som enkeltstående roller som skuespillerne kunne ta til seg, bli glad i og gjøre til sine egne. På det meste har skuespillerne på scenen hele 7 kostymeskift i løpet av forestillingen. Det sørger for et svært høyt tempo backstage, og en følelse av de får mye tid på scenen i ulike roller.

DEDIKERTE UNGE VIL YTE MAKSIMALT
-Hvordan er ensemblet, da? Etter koronatida og alt?
-Ensemblet i Røyken Teatergruppe er herlig! De siste årene har vi satt opp produksjoner på tvers av aldersgrupper, og det har ført til at alle nå kjenner hverandre veldig godt. Vi var uheldige under koronapandemien og måtte avlyse to produksjoner, og det medførte også dessverre at mange valgte å gi seg, men gjengen som nå skal på scenen er en herlig og dedikert gjeng som virkelig yter maksimalt både på scenen og øvelsene.

-Hva er viktig for deg nå du har unge mennesker i en stor produksjon som dette?
-Jeg er utdannet pedagog, og tenker at personlig mestring og utvikling er viktig dersom man skal klare å prestere på scenen. Det er ubehagelig å bli plassert i en hovedrolle før man egentlig er klar for det, samtidig skal de oppleve at det er en viss rettferdighet i rollefordelingen.

Det er alltid noen som utmerker seg tidlig, men de fire som i står i hver sin hovedrolle i Shrek gjør i år sin aller første hovedrolle med Røyken Teatergruppe.

-Hvordan havnet du i instruktørrollen?
-Jeg har vært aktiv i amatørteatergrupper siden jeg var 11 år. Jeg var lenge overbevist om at jeg hørte til på scenen, men etter å ha snust litt på instruksjon og regi, skjønte jeg at var der jeg hadde min lidenskap. Det å få jobbe med barn og unge, se de mestre i fellesskap og å skape noe håndfast av drømmer og visjoner er utrolig spennende, svarer Kristin – og fortsetter:

-Jeg ønsker å skape trygge barn og ungdommer som er stolt av det vi skal fremføre. De skal kjenne musikken, være trygge på regien, ha lært sangene og blitt bestevenn med replikkene sine. Når alle spiller på lag, blir jo forestillingen enda bedre. Det skal synes for publikum at de som står på scenen koser seg.

Norsk Amatørteaterforbund gleder seg med Røyken over jobben som er gjort og ønsker lykke til med forestillingen!