Rosemary Lund (90) stifter av BADS (Bergen Amateur Dramatic Society og stadig leder av gruppa. (Foto: Kristin Grace Lund)

Rosemary Lund er 90 år, stifter av BADS (Bergen Amateur Dramatic Society) og stadig leder av gruppa.
På spørsmål om hvor lenge hun skal holde på, slår hun over til engelsk – og svarer: -Til I give up.
Så ler hun: -I don’t know. Det kan hende dette blir mitt siste år nå, men så sa jeg det i fjor også.
Og hun ler igjen.

Det er altså et spesielt menneske som stadig leder BADS (Bergen Amateur Dramatic Society), som hun grunnla i 1998. Da hadde Rosemary Lund lidd av teaterabstinens for lenge. Etter et mislykket forsøk på å overtale to venninner til å gjenopprette en teatergruppe de hadde drevet 20 år tidligere, skjønte Rosemary at dette var noe hun måtte gjøre alene. Planlegging startet, og året etter var BADS en realitet. Første forestillingen var «Sleeping Beauty» – Tornerose i 2000. Manus ble skrevet og tilpasset, og ekstra roller ble inkludert. Dette er blitt et kjennetegn hos BADS. Stykkene bygges opp etter britisk pantostil med mye humor, sang, dans og samarbeid mellom skuespillere og publikum.

ET TRAVELT LIV – MEN TID OGSÅ TIL AMATØRTEATERET
-Hvorfor interessen for amatørteater?
-På grunn av at jeg hele mitt liv har elsket å spille og stå på scenen. Fra jeg var ung, i Skottland, helt frem til nå. Jeg har alltid holdt på med amatørteater, sier hun. Og hun mangler fortsatt ikke lyst til å stå på scenen:
-Jeg har stått på scenen veldig masse. Jeg spilte senest i Fyllingsdalen Teater før jul i forfjor.

Rosemary snakker norsk, og fortsatt litt på engelsk. Ingen kan være i tvil om hvor hun kommer fra. Oppvokst i Sunderland og videre til Edinburgh. -Der hadde vi en veldig flott dramagruppe som het the Makars, minnes hun. Så ble det mann og etter hvert flytting over Nordsjøen til Bergen. Og etter hvert barn og barnebarn og oldebarn.

Nettstedet «Om Årringer» spurte Rosemary om hva som er et godt liv, og fikk svaret: -Å være sammen med familie og gode venner, å drive med bading, teatergruppen Bads, å synge og være i kirken.

BADS – «EN MANGFOLDIG FAMILIE»
BADS bidrar altså med livskvalitet, og ikke bare for Rosemary. Dette er en gruppe med fokus på å inkludere alle, selv om man har et handicap: en rullestol, halting, stamming osv. Ingen av disse tingene er et hinder for å bli et aktivt medlem i BADS; tvert imot har det gitt BADS sin egen stil. Kort sagt handler BADS om å spre glede gjennom musikalsk komedie.

Siden oppstarten i 1998 har gruppen utviklet seg og har nå rundt 70 medlemmer, inkludert sminke-, kostyme-, lys-, lyd- og scenecrew. Forestillingene består av mye dans, sang, humor og spilleglede. Hvert år setter de opp forestillinger i Fana Kulturhus med et mål om å inkludere publikum og gi dem en god opplevelse.

I tillegg til forestillingene, reiser BADS rundt på sykehjem i hele Bergensområdet. Her setter de opp forkortede versjoner av stykkene på sykehjem. Du kan også se BADS dansende og syngende i 17. maitoget i byen eller på parkdagene i Nygårdsparken.

-ROSEMARYS MENING VIL ALLTID TELLE
Jessica Harrison, nestleder i BADS, og den nærmeste til å svare på spørsmålet:
-Hvordan er det å ha en 90-åring som leder?
-Jeg synes at Rosemary er et enormt forbilde, så det er en fryd å få jobbe så tett med henne. Jeg har vært involvert med BADS siden 2006 da jeg var rundt 15 år gammel og det å få oppleve pågangskraften hennes i alle disse årene er rett og slett inspirerende. Hun har enormt med erfaring og har skapt et fantastisk tilbud for både amatørskuespillere og for publikum i Bergen. Ikke minst har hun skapt en herlig familie i BADS.

Jeg har jo nå tatt over de mer praktiske oppgavene, men hennes mening teller, og det kommer alltid til å telle, slutter Jessica.

Og Rosemary selv, da? Til nettstedet «Om Årringer» ga hun sitt svar på spørsmålet «Hva er din rettesnor i livet?»
-Jeg prøver å hjelpe andre og være et godt menneske, svarte Rosemary (90), stadig styreleder i BADS. Intet mindre.

TRADISJONEN FORTSETTER
PS
BADS (Bergen Amateur Dramatic Society) har vært gjennom to utsettelser på grunn av koronarestriksjoner. Men nå er de nå klar for å la teppet gå opp i Fana kulturhus igjen og fortsetter tradisjonen. «Beauty and the beast» spilles i Fana kulturhus 11.-12. og 18.-19. mars. Møt opp!