Kulturhjerte spiller Fame 4. og 5. februar – og fikk ytterligere 1200 seter å fylle! (Foto fra deres Facebookside)

Norge nærmer seg normalen igjen. Amatørteaterfolk jubler, men venter spent på publikums reaksjon. Blir de hjemme «for sikkerhets skyld»? Har to år i TV-kroken gjort det vanskelig å komme seg ut? Eller er folk sulteforet også på amatørkultur?

1200 «NYE» BILETTER TO DAGER FØR PREMIERE
Om kun to dager (4. februar) er det «Fame» på Lillehammer: -En helt utrolig timing. Nå har vi lagt ut billetter til full sal. Det betyr at vi kan selge 1200 billetter til, sier prosjektleder Vivian Haverstadløkken i Kulturhjerte. -Vi vil jo gjerne vise oss fram til så mange som mulig. Den forrige oppsetningen vår, «Grease», ble sett av 1400.

-Men om publikum virkelig benytter muligheten på kort varsel er veldig vanskelig å vurdere. Mye spiller inn, generell forsiktighet eller nye vaner kan slå ut. Dessuten kan noen være smittet eller i karantene. Og selvsagt vil noen kanskje vente til siste liten med å kjøpe billetter. Jeg håper de kommer! slutter Vivian.

KASTET GAMLE PLANER – IVERKSETTER NYE
På Kongsberg sitter Stein Oddvar Rasmussen i styret for Kongsberg Teaterlag:
-2021 var et fryktelig år da ingen planer ble gjennomført. Nå håper vi 2022 blir et strålende år, sier han. På Kongsberg hadde de «Skaff meg en tenor» på planen med premiere 9. februar, men endte opp med «Glassmenasjeriet» med premiere 29. mars.
-Nå kan vi endelig spille igjen, sier Stein Oddvar, som ikke er redd folk ikke tør komme på teater og sitte side ved side: -Jeg er mer redd for at folk har vendt seg til sofaen, sier han. -Men jeg er optimist!

VIKTIG OGSÅ FOR PSYKISK HELSE
– Det er ingen som forventer at konsertsaler og scener skal fylles med et døgns varsel, så vi vil sørge for at kompensasjonsordningen ivaretar sektoren i en overgangsperiode, sier kultur- og likestillingsminister Trettebergstuen på Kulturdepartementets nettsider.

– Nå kan barn, unge og voksne drive med sine fritidsaktiviteter uten anbefalinger om reduserte gruppestørrelser eller krav til avstand. Det vet jeg mange har lengta etter, og dette betyr mye for folks fysiske og psykiske helse, sier hun.

Både antallsbegrensning og krav om inndeling i kohorter på innendørs og utendørs arrangementer er nå fjernet. På arrangementer med faste tilviste plasser for publikum fjernes avstandskravene når man sitter i setet. Det betyr at alle seter i en sal kan benyttes. Arrangøren skal legge til rette for at det er mulig å holde 1 meter avstand ellers i lokalet eller arrangementsområdet.

Endringene gjelder i utgangspunktet i fire uker, med ny vurdering om to uker.

Her kan du lese mer om endringene.