Emil Husby, god kjent gjennom Teaterdagene, er norsk representant til IMI og styreleder i NATF Janne Aasebø Johnsen. Improbildet er hentet fra fjorårets NM.

Teatersport viser at det er moro med improviasjon, men nødvendig med regler. Kanskje ikke alle har fått med seg det lille «TM» som står bak «NM i teatersport ™ for amatører», som signaliserer at det er et registrert varemerke.

Dette betyr globale regler. Nå foreligger reglene på norsk, oversatt av NATFs styreleder Janne Aasebø Johnsen. NATF har dessuten bidratt med bilder til denne offisiell teatersport-guiden.

Internasjonal organisasjon
Her kommer noen forklaringer, formidlet til oss av teatersport-nestor Emil Husby, som også er norsk representant i ITI: «Det Internasjonale Teatersportinstituttet (ITI) forvalter rettighetene for tre av de fire improteaterkonseptene Keith Johnstone* har utviklet: Teatersport, Gorillateater og Maestro Impro.

ITI avgjør hvem som skal få lov til å spille forestillingene og bruker mye tid på å gi opplæring i hvordan forestillingene skal gjøres. Målet med det hele er å spre kunnskap om den kunstneriske visjonen som ligger bak forestillingene (eller «formatene» som det heter på improspråket). Ett av redskapene ITI benytter for dette er å sende ut anerkjente improlærere som har god kjennskap til Keith Johnstone sin filosofi for å holde kurs rundt omkring i verden.

Et annet er de offisielle formatguidene ITI har produsert, som teatersportguiden er et eksempel på. Guidene ble produsert av en rekke av verdens fremste og mest erfarne improvisatører, og jeg har til og med vært så heldig at jeg har fått være med på å utforme dem selv.

Siden ITI er en internasjonal organisasjon med flere medlemmer som er ustødige i engelsk har det vært viktig å gjøre disse guidene så tilgjengelige som mulig, og ITI arbeider derfor for å få dem oversatt til andre språk. Nå foreligger den norske versjonen.»

Hvordan få tak i heftet
Den norske utgaven av heftet «A Guide to Keith Johnstone’s Theatresports ™» er til salgs hos bokkilden.no med ISBN nummer: 9781989460030, og med den norske tittelen: «En guide til Keith Johnstones Teatersport ™»

Heftet ble opprinnelig laget til de som hadde lisens og rettigheter gjennom International Theatersports Institute (ITI). Nå er det altså tilgjengelig for de som ikke er medlemmer. Og fortsatt må det søkes om rettigheter til å fremføre og spille Teatersport ™.

*Keith Johnstone (født 1933) er engelsk regissør og en foregangsmann innen improvisasjonsteater og teatersport. Han var ansatt ved Royal Court Theatre i London mellom 1956 og 1966. Der begynte han å utvikle nye idéer som gikk imot all tradisjonell tenkning innenfor teateret. Han sa ting til studentene sine som «Ikke vær flink!» og «Ikke konsentrer deg!». Målet med denne metoden var å få studentene til å kvitte seg med prestasjonsangst og utvikle fantasien og spontaniteten.

I 1970 flyttet han til Canada. Her begynte han å utvikle teatersport og startet gruppen The Loose Moose Theatre Company. Han holder i dag kurs over hele verden. Han har også skrevet bøker om improvisasjonsteater. (Kilde: Wikipedia)