Det mangler ikke på roller, verv eller kurs som Kristin har vært involvert i.

Kristin Friborg er en av disse menneskene som har tid til alt, og aldri sier nei. Styreplass i Norsk Amatørteaterforbund er bare et bare et av vervene hun har sagt ja til.

-Jeg er en engasjert person, som elsker at det skjer mye rundt meg. Jeg er redd for å gå glipp av noe, og stiller gjerne opp på det meste av det som skjer av lokalt kulturliv. Jeg har etter hvert lang erfaring med å arrangere ting, men skulle nok ønske at jeg var bedre til å lede og til å delegere, svarer Kristin på hva som driver henne. Vi holder oss til teateret:
-Har du sett en oppsetning som har satt mer spor enn andre?
-Jeg har sett veldig mange oppsetninger, og er veldig lett å underholde. Det er nesten alltid den siste forestillingen som er den beste, da det er den som sitter best i hukommelsen. Men mange av musikalene jeg har sett i London har kanskje satt spor da jeg så dem for første gang. «Les Miserables» for eksempel. Og «War Horse» på grunn av den imponerende dukkeføringen, eller «Kinky Boots» med alle de mannlige skuespillerne som danset på skyhøye heler.

TEATER «MIDT I FØLELSENE»
Så kommer Kristin inn på hva amatørteater betyr for folk i alle aldre:
-Hver eneste forestilling med barne- og ungdomsteater er rørende, for da vet jeg hvor mye det koster de forskjellige å stå på scenen. Det er alltid emosjonelt å komme i mål med en forestilling, fordi man har vært med fra prøvestart og ser utviklingen hver enkelt har frem mot mål. Resultatet er kanskje ikke alltid perfekt, men det ligger uendelig mye innsats og mot bak.

-Har du en episode fra ditt eget «teaterliv» som har satt mer spor enn andre?
-Det må nok være da Hadeland Teaterlag satte opp «Cabaret». Første gangen vi tråkket gjennom noen av scenene, i en gymsal, uten kostymer, begynte samtlige å gråte av det sterke innholdet. Dette var første gang jeg var med på å sette opp et stykke som ikke bare var ute etter å underholde eller få applaus. Det traff oss veldig midt i følelsene. Vi måtte være forberedt på at kanskje noen i publikum ville forlate forestillingen underveis. Men det gikk bra og det ble en suksess.

-Hvor trives du best: på scena? bak scena? ved styrebordet?
-Jeg synes det er gøy å være en del av et ensemble, men synes det er litt skummelt å skulle prestere alene på en scene. Etter hvert har jeg nok funnet ut at jeg er bedre på ting bak scenen enn foran. Jeg er glad i å gjøre praktiske ting, og liker inspisientrollen godt. Det er gøy å være produsent også, men søknadsskriving og alt det administrative er ikke alltid like morsomt. Det aller morsomste er å ha oversikten og kontroll når forestillingen er i gang, og man bare kan stå litt i bakgrunnen og nyte resultatet av hard, felles innsats.

NATF – EN ORGANISASJON MED TONNEVIS ERFARING
-Og så liker jeg godt å jobbe med styrearbeid i NATF. Det er morsomt å være en del av noe som er utenfor lokalmiljøet, og kunne bli kjent med folk og grupper fra ulike deler av landet. Via generalsekretær Helen Hansen og NATF er jeg også blitt kjent med READ Nepal, og har vært i Nepal og sett hvilken fantastisk jobb READ gjør, og hvilken rolle NATF har hatt der.

-Som styremedlem – er det noe du ser at NATF kan bidra til enda mer for gruppene?
-NATF må kanskje få frem enda bedre at vi kan hjelpe gruppene med det meste av det de har av spørsmål. Vi har tonnevis med erfaring som gjør at vi kan svare, eller finne svar. Mange av medlemmene i de forskjellige gruppene er kanskje nye i forskjellige verv de er blitt tildelt, og vi kan bistå hvis det er noe man lurer på. Eller kanskje vi har et kurs som kan passe. Rett og slett bli enda mer synlige for medlemmene våre, og få frem alt vi kan bidra med.

-NATF jobber jo også opp mot myndighetene – er det noen utfordringer du ser der?
-Det frivillige kulturlivet har vanskeligheter med å tallfeste verdien av jobben de gjør i samfunnet. Det er vanskelig å måle i noe annet enn antall hoder som er med eller som er publikum. Hva vi sparer samfunnet for av utgifter er det vanskelig å få frem. Da tenker jeg på alle enkeltindividene som får et bedre liv av å være en del av et teatermiljø.

«KULTURHUS» – EN KILDE TIL MER OG MER UTGIFTER
Hvordan ser du på framtida for det frivillige amatørteater?
-Jeg tror frivillig amatørteater vil bestå i lang tid. Det er bruk for oss! svarer Kristin med overbevisning, men kommer så inn på en utfordring for mange amatørteatergrupper:
-Det vi kunne trengt var bedre tilgang til lokaler for både øving og fremførelser. Det som i dag blir kalt «kulturhus», har en leiepris de aller fleste amatørteater bare kan glemme å ha råd til. Vi MÅ ikke ha plass til 400 publikummere og lydutstyr som er så dyrt og flott at det MÅ følge med en dyr tekniker til alle forestillinger. Hva med litt mer tilgjengelige mindre saler, som man kan øve i og tilpasse hver og en forestilling. Og som vi kunne hatt flere av, så hvert lag kunne okkupert salen mer enn en langhelg hver.

Til slutt har jeg en oppfordring til alle: Vær flinke til å bruke lokalt kulturliv. Still opp og kjøp billetter til andres arrangement. Gjerne i nabobygda/nabobyen også.

KRISTIN FRIBORG I KORTVERSJON
Til slutt: Trekk pusten, dette er Kristin Friborg i kortversjon:

  • Bor på Grua på Hadeland
  • Gift med Svein (lyd- og lysmann) og har to voksne barn; Lasse (utdannet skuespiller og scenekampinstruktør) og Glenn (utdanner seg innen musikk).
  • Alle fire lidenskapelig opptatt av teater, og er også gjerne publikum.,
  • Begge guttene har spilt i Fagertun Barne- og Ungdomsteater (FABU) siden de var 9 år,
  • Da eldstemann begynte der, ble det også Kristin og Sveins introduksjon til å drive med teater. Etter hvert ble Kristin leder av FABU.
  • Da guttene var for gamle til å være med der, ble Kristin med på å starte opp Hadeland Teaterlag. De setter opp små og store forestillinger på Hadeland
  • Kristin er nå produsent for Friluftsteateret Bronsebukkene for 3. gang. Dette er Norges eneste spel fra bronsealderen, og skal settes opp igjen i august 2023. Kristin og begge guttene har vært med på Bronsebukkene siden 2007, både som skuespiller, inspisient og nå produsent.
  • Elsker å reise, og teaterinteressen dro familien nylig til Århus for å se en utendørs forestilling av Hobbiten og fikk med en forestilling med «Cabaret» (Passerte Århus Teater 15 minutter før teppet gikk opp og fikk billetter. Slike stunt er det ikke mange som gjør.)
  • Joda, hun har jobb (kundeansvarlig) og andre fritidssysler også (div styreverv, turer, padler, spiller volleyball)
  • Har ikke oppgitt hverken hvor mange timer døgnet hennes har eller hvor mange dager uka hennes har.