Lene Hagen og Morten Rudå – overrasket og glade ette rå ha blitt hedret med hver sin Bøhrrepris i 2021 (Foto: Ivar Ødegaard)

Bøhrre-prisen – amatørteateret Oskar, Amanda, Emmy – og av mange kalt amatørteater-Norges gjeveste utmerkelse. Den gis til pionerer, ildsjeler, politikere eller andre som har betydd og/eller betyr mye for amatørteatermiljøet i Norge. Nå kan DU nominere kandidater med en begrunnelse!

Ta kontakt med sekretariatet med ditt forslag! helen@medlem.natf.no eller annelise@medlem.natf.no

Siden 1997 har Bøhrre blitt delt ut under åpningen av Teaterdagene. Bøhrre-prisen er en statuett og altså masse heder og ære. Som ellers i samfunnet står og faller mye med ildsjelenes brennende engasjement. Amatørteater-Norge har mange ildsjeler. Nå kan du sørge for at en eller flere av disse kommer i rampelyset.

DISSE HAR FÅTT PRISEN:
2021:
Lene Hagen fra Nittedal Teater finner steder der alle kan høre til; er skuespiller, regissør og dramatiker. Da idéen om et spel knyttet til historien om Nittedal kruttverk kom opp endte det med at hun skrev «Echo – Nitedal Krudtværkspel». Lene har vært daglig leder for Nittedal Teater siden 2006, er utdannet skuespiller, har en BA i Kultur og ledelse og kurs i filmregi. Hun fikk Nittedal Kommunes kulturpris i 2013
Morten Rudå har utdanning fra New York og erfaring fra Broadway og fra nasjonale og lokale scener, fra drama, komedier og musikaler, fra film og TV. Han var også med å starte Great Garlic Girls i 1981. Han har siden 2007 undervist på Khio og har også undervist på Norges dansehøyskole, Treider via Bårdarakademiet, Musikkteaterhøyskolen og MOTIO i Tvedestrand. Og alltid også stilt opp for amatørteaterbevegelsen.

2020: Det ble ikke delt ut noen Bøhrrepris dette året.

2019:
Mari Bjurgren
har vokst opp med Barne- og ungdomsteaterskolen i Lillehammer, med Lillehammer amatørteater, og med Teaterdagene. Da hun flyttet fra byen for 15 år siden, lovet hun seg selv å komme tilbake minst en gang hvert år: til Teaterdagene. Hun bruker ofte drama og teater for å skape innlevelse og engasjement. Hun har også laget en egen forestilling.
Evy Kasseth Røsten har et stort hjerte for spel og spelkultur og har medvirket i utrolig mange spel landet rundt. Hun er antakelig den freelanceskuespilleren som kan skilte med flest spel på sin CV. I tillegg har hun selv initiert flere forestillinger som synes det utrolig meningsfylt å jobbe med skuespillere og sultne amatører som utvikler stolthet over sin historie, tilhørighet og identitet.
I februar i år (2019) hadde hun sin regidebut på «Birkebeinerspelet», og vi har vært så heldige å få henne til å holde kurs for oss i Spel og Friluftsteater på Teaterdagene i år.

2018: Tom Styve
Tom er en helt spesiell talentfull fyr. Seriøs, morsom, alvorlig, reflektert. I en alder av 33 eller 34 år og har allerede vært innom de fleste sjangre i teater. Han har deltatt på Teaterdagene flere ganger. Første gang var han ca. 15 – 16 år. Han har deltatt som   kursdeltaker, vært kursvert, konferansier, «sjef» for Teaterparaden m.m. Fra amatørtilværelsen har han blitt profesjonell i Teater Innlandet,   Det Andre Teatret og Riksteatret.

2017:
Mikkel Niva
fikk prisen for sin mangeårige deltakelse på Teaterdagene, og spesielt i NM Teatersport™. Han har vært deltaker, Hepp, konferansier og vært en stor inspirator i impromiljøet i Norge.
Øyvind Pedersen er tidligere kultursjef i Lillehammer og fikk prisen for sitt engasjement og entusiasme for Teaterdagene som festival.

2016:
Nina Thommessen
har gjennom mange år lagt ned en betydelig innsats for kulturlivet, og sørget for at hundrevis av barn og voksne har fått en meningsfull hobby, og for noen også etter hvert et yrke som skuespiller, regissør eller musiker.
Eli Ulvestad har vært en sterk pådriver og organisator ved stiftelsen av Teateralliansen og Kulturalliansen.

2015:
Det Andre Teatret ved Simen Gunstrøm Hovd og Ingvild Haugstad. De er en gjeng som lever etter slagordet til Teaterdagenes høye beskytter «Bøhrre», nemlig «galskap, faenskap og lidenskap». De er en flott gjeng som Norsk Amatørteaterforbund har samarbeidet med på mange måter over flere år, og gjort sin hobby til jobb.
Helen Hansen (Æresbøhrre) fikk æresbøhrre for sitt arbeid for READ Nepal, som bygger biblioteker som samlingssted og demokratiske utviklingsarenaer. Uten Helen Hansen hadde ikke READ Nepal utviklet denne måten å kommunisere på. Helen har arbeidet med og i Norsk Amatørteaterforbund i 20 år – og stått last og brast med organisasjonen i motvind og medvind.

2014: Mona Danielsen for hennes mangeårige innsats for Nittedals kulturliv og for alt hun har gjort som «Mor Trollskogen». Mona har gjort en innsats for og i kulturlivet i 30 år, og sørget for at hundrevis av barn og unge har fått en meningsfull hobby, og for noen også etter hvert et yrke som skuespiller, regissør eller musiker. I 1983 startet hun Trollskogen Barne- og Ungdomsteater, der hun legger ned en uvurderlig innsats.

2013: Det ble ikke delt ut noen Bøhrrepris dette året.

2012: Torbjørn Vikstvedt – Jubileumsbøhrre. Torbjørn ble tildelt Jubileumsbøhrre for sitt store engasjement, sin etusiasme og sin velvilje for teatersporten. Han har uavbrutt og gjennom 10 år stilt opp som NATFs kapellmester under Teaterdagene. Og har vært en bauta og klippe som impropianist under NM i Teatersport.

2012: Bjørn Engh er en ildsjel i Kongsvinger amatørtetaer og kulturlivet i Kongsvinger gjennom flere tiår. Han har vært aktiv siden oppstarten i 1967 som skuespiller, instruktør og forfatter. Han har jobbet med ulike stilarter og genre – alt fra barneteater, revy, spel, komedie og drama.
2011: Iren Førland er en ildsjel uten like og har vært en ekstremt viktig ressurs for ungdom på Jæren. Hun er en av grunnleggerne av kulturorganisasjonen Unge SPOR hvor hun også er kunstnerisk leder.

2010: www.spelhandboka.no v/Egil Johansen, Berit Vordal og Idar Lind. Nettstedet gjennomgikk en betydelig oppussing det siste året, både hva gjelder utseende, men mest av alt nye faglige artikler. Hjemmesiden er nå blitt et godt verktøy for alle landets spel – takket være Idar, Egil og Berit.

2009: Anne Kathrine Brodtkorb  «oser» av teater og kunstnerisk utfoldelse. I flere tiår har hun vært – og er fortsatt en betydelig ressurs for teaterliver på Hadeland. Hvis noen kan kalles en ildsjel er det virkelig Anne.

2008: Espen Kvark Kvernbergh mottok utmerkelsen for sitt initiativ til og arbeid med NM i teatersport for amatører.

2008: Steinar Arnesen, – har 20 år i amatørteateret bak seg og han fikk prisen for sitt arbeid med barneteater og politisk teater i AOF, og for sitt nasjonale og internasjonale arbeid innen amatørteater-organisasjoner. Steinar er en organisasjonsbygger med et enormt kontaktnett.

2007:
Gerd Brox, mangeårig leder av og ansvarlig for mye av barneteateraktiviteten ved Oslo Teatersenter.
Norsk Revyfestival på Høylandet, v styreleder Svein J. Svensson, tok imot prisen på vegne av 800 frivillige, som han sa.

2006: Ronny Fagereng og Brit Myklebost (med Britongan)
Teatersportentusiastene Ronny Fagereng og Brit Myklebost (med Britongan) ble tildelt æres-Bøhrre for sin iherdige innsats for teatersport. Ronny har gjort en kjempeinnsats i Oslo, blant annet som leder av NATFs fylkeslag der, mens Brit (som faktisk er hedret med en æres-Bøhrre også tidligere) har vist at også unge gutter kan ha mye moro med teatersport på Lillehammer.

2005: Espen Skjønberg – Jubileumsbøhrre. Espen Skjønberg ble tildelt Jubileumsbøhrre for blant annet å ha vært en stor inspirasjon for teaterentusiaster gjennom en årrekke. Espen feirer i år 60 års jubileum som profesjonell skuespiller, samme år som Norsk Amatørteaterforbund feirer sitt 60 års jubileum som organisasjon. Espen stod for den offisielle åpningen av Teaterdagene 2005.

2005: Maria E. Bang og Ivar Ødegaard – Maria har i en årrekke vært daglig leder for NATF, mens Ivar har vært styreleder i en periode. Begge har representert organisasjonen i sentrale verv i Norsk Teaterråd og begge har vært med på å dra NATF på trygg grunn organisatorisk og økonomisk, samtidig som de har vært med på å legge grunnlaget for framtida gjennom arbeidet som er gjort med å lage nye og mer rettferdige kriterier for fordeling av statsstøtten.

2004: Olaf Grimstad – tidligere generalsekretær i Norsk Amatørteaterråd. Olaf har vært en sentral person for amatørteaterbevegelsen i Norge, og har vært med på å få på plass viktige saker som Frifond og DRAMAS.

2003: Bård Brænde – en trofast kursholder innen impro under Teaterdagene, NM-dommer og alltid ivrig Teatersport- og impro-forkjemper

2003: Bjørn Asle Tollan – skuespiller og regissør fra Nord-Trøndelag Teater, betydd mye for teateramatører i egen region og i landet for øvrig

2002: Trine Skei Grande – stortingsrepresentant Venstre – Oslo

2002: Audun Gjermstad – lokal ildsjel i Lillehammer-regionen samt i NATF

2001: Anders Rogg – Gjort masse for å popularisere teater, våre faste og kjære ”taffelpianist” og viktig for Teatersport NM

2001: Line Torbjørnrød – Tidligere nestleder i NATF, ildsjel i Oslo og teatersport-ildsjel)

2000: Ragnhild Sørvig – Ildsjel i Oslo, Oslo Teatersenter

2000: Øyvind Granaasen – «teaterkraftsenter» i Sør-Gudbrandsdalen samt tidl. sivilarbeider i NATF

1999: Solveig Prøis Tynning  – Ildsjel i Porsgrunn Amatørteater

1999: Eva Sevaldson – en av våre mest trofaste kursholdere

1999: Tony Totino – en av våre mest trofaste kursholdere og Teatersport-hjelpere

1998: Marie Theisen  – NATF-medlemmet som virkelig nådde langt; hovedrolle i Oscarnominert film)

1998: Turid Birkeland – politiker og kulturminister

1997: Brit Myklebost – lokal ildsjel som har gjort mye for Teaterdagene

1997: Olemic Thommessen – Har reddet NATF ut av økonomiske kriser, og fikk Teaterdagene på plass