Inga Live Kippersund – som her sitter rolig et lite sekund. Hun elsker teater, og hun elsker folk – slik blir det resultater av. (Foto: Elisabeth Cecilie Klæbo Reitan)

I slutten av august setter Kvennstuguteatret opp «ULVEN og den modige geitemora». Et nytt og spennende prosjekt for det det store utendørsteateret i Vallset (nær 80 aktører i alderen 10-70 på scena). Da kreves mye av den som har regien: Inga Live Kippersund.

JENTA I TEATERFAMILIEN
På Hedemarken, så i hele Innlandet, og etter hvert i hele landet, blir navnet «Kippersund» forbundet med teater, underholdning og moro. Inga Live er eneste jente i flokken på fem (som her gis en kortfattet biografi: Anders 1964, Inga Live 1965, Peter 1967, Sjur 1968, Jonas 1969). Inga Live er daglig leder på Hamar Teater.
– Men jeg driver det sammen med Anders, Peter og Jonas, forteller hun.
– Så du har mye erfaring fra scena?
-Jeg begynte å jobbe som skuespiller i 1990, og har jobba helt sjukt mye i det frie feltet med vårt eget kompani. Dessuten har jeg vært på en drøss med turneer i regi av Den kulturelle skolesekken, og også jobba noe på institusjonsteater og med film & tv, sier hun – og avslører et annet yrke:
-Og siden jeg også er utdanna skredder tar jeg også oppdrag som kostymemaker og med visuelle konsepter.

KLASSIKERE I NY DRAKT PÅ SAMVITTIGHETEN
-Nå holder du på med Kvennstuguteatret, med din egen versjon av Rockeulven og med mange aktører på scena. Hvordan er det med regierfaring?
-Jeg hadde min første profesjonelle regijobb på starten av 2000-tallet, og før det jobbet jeg mye med barne- og ungdomsteater. Det har jeg også fortsatt med hele veien. For meg er det en selvfølge å jobbe med barn og unge – det er viktig tilbud til dem og gir meg mye glede og mange flotte erfaringer.Ellers har jeg jobbet med alt fra store ensembler på store scener til duo-format på intimscene. Og jeg trives med alt.
-Enn manuserfaring?
-Har ikke skrevet noen utfra egne ideer men elsker å bearbeide! Det er jeg djevelsk god på…! Slik har jeg etter hvert fått mange klassikere på samvittigheten, samt mange eventyr som jeg har tilrettelagt for scenen; enten alene eller i samarbeid med flinke folk

ROCKEULV PÅ VALLSET-VIS 
-Så var det Rockeulven, da – den er jo brukt i mange forskjellige sammenhenger. Hvorfor tror du den er så populær, både å spille og se på?
-Det jeg i alle fall merker med gjengen min er at det er befriende å spille ut menneskelige egenskaper i en dyreverden. Det blir borte noen sperrer og det bobler av energi. Det er jo også et kjent eventyr med en veldig gøyal tvist- som rukket å bli en klassiker for flere generasjoner.
-Hva fikk deg på ideen? Og hva særtegner «din» rockeulv?
-Oppdraget var å finne noe familievennlig med mye morsom musikk. Jeg gravde rundt litt og sto egentlig litt i stampe, men så tipsa datteren min meg om Ulven – og da falt brikkene på plass. Hvilke særtegn…jo: vi er ute! Vi spiller på kav vallsetdialekt og tar vare både på humoren, det finurlige og de små, såre øyeblikkene – og dem er det også faktisk noen av.
-Har du hentet inspirasjon noe sted?
-Jeg får inspirasjon av alle jeg jobber med, jeg.

FOLK OG SCENE
Inga Live har altså vært borti det meste – på mange forskjellige plasser. Og hun har et hjerte for Kvennstuguteateret.
-Det er en særs godt drevet frivillig forening med lang erfaring, og med logistikk og alt som ellers hører med. Det er veldig gøy å få komme tilbake år etter år! skryter hun.
-Vi må, slik i bakkant av koronaen og nå med mørke skyer av mange grunner. Hvordan er det med folka du jobber med? Har de sceneerfaring?
-Noen står på scena for første gang, noen har vært med i 20-30 år – og alt imellom der.
-Enn rekrutteringen, da? Mange grupper «må» fornye seg nå fordi koronaen skapte trøbbel med både øvelser og å sette opp, og mange sluttet.
-Ikke noe problem med det her- det er et solid grunnfjell av aktører, og forrige stykke vi satte opp; «Håkken kom fysst» av Magnhild Lersveen var en stor suksess som vi satte opp delvis under koronaen, og det rekrutterte mange nye- særlig unger. Vi gikk fra 35 til 80 så snart koronaen var over!
-Kvennstuguteateret skryter gjerne av sin store utescene – hvilke fordeler og utfordringer gir det?
-Fordelene er selvsagt at det er god plass – og scena er i seg selv en perfekt ramme for forestillingen- det ser omtrent ut som scenografien i Rockeulv-filmen fra 70-tallet. Utfordringen er de lange avstandene.  Og det å fordele spillet slik at alle i publikum får noe som er nært akkurat dem – amfiet vårt er veldig bredt. Jeg har også måttet bearbeide og tilrettelegge stykket for å få det til å funke ute med 80 aktører, slutter Inga Live Kippersund, og oppsummerer:
-Det har vært arbeidskrevende, men det er sabla gøy!

Kvennstuguteateret
«ULVEN og den modige geitemora».
Spilles i august: lørdag 26. – søndag 27. – mandag 28. – tirsdag 29. – onsdag 30. kl. 18 alle dager