Idunn Gismerøy Ekker og Eline Dahm Breitenstein er sammen om regien på DUS-prosjektet «Galaxyland».

Dette er teater: Om 100 år – åtte ungdommer er bortgjemt for å være utenfor rekkevidde av zombier, konflikter og krenkelser. På scena: åtte 13-18 åringer fra Bærum barneteater. Regi: to 21-åringer; Idunn Gismerøy Ekker og Eline Dahm Breitenstein.

Dette er ikke hverdagskost for noen barne- og ungdomsgruppe. Så er de unge med regien også noe for seg selv. De fikk regijobben og begynte med manusvalg. For å finne et stykke som føltes riktig, leste de gjennom 7-8 manus.

-Vi ble rett og litt trøtte av at alt skulle være så alvorlig, forteller de to. -Temaene var viktige, men de var også dystre. «Galaxyland» var annerledes og ble valgt fordi det åpnet for tolkninger, og kunne være litt tullete. Men også alvorlig, sier de.

DUS-PROSJEKT AV OG MED UNGE
Det blir altså en unik forestilling med en neve humor, en smule alvor og et dryss satire. «Galaxyland» er skrevet av skuespiller og dramatiker Rolf Kristian Larsen. Forestillingen er en del av DUS – Den Unge Scene. Under DUS får ungdom i alderen 13 til 19 år sette opp og spille nyskrevet norsk dramatikk. DUS er et landsdekkende prosjekt som jobber for å heve nivået på ungdomsteater i Norge.

Hvordan går det så med de åtte-  som for øvrig ble gjemt av sine mødre. Jo, en dag får ungdommene nok. De vil tenke sjæl og mene, og bryter ut av hulen. Men hvordan skal de klare å forstå hverandre og unngå uenighet? Hva er lov å si og spise? Hvem var Greta Thunberg igjen, og hva i alle dager er “sæ” forkortelse for?

TO LIV – MANGE FELLES VALG
Her er nok å jobbe med for de to regissørene. De to må for øvrig finne seg i år betegnelsen «teatergale». Teater har styrt valgene deres, livet deres. Begge var med i Bærum barneteater hele ungdomstida, og begge tok selvsagt dramalinja på videregående. Idunn tok et år på «Nordiska» (teaterhøgskolan) og startet sin egen gruppe etter dette. Nå studerer begge på Westerdals i Oslo; Eline på manuslinja, Idunn på skuespill.

Så ble de altså spurt om å ta regi på en gjeng ungdommer i Bærum barneteater, i fellesskap.
-Ungdommene er fra 14 til 18 år, og svært så forskjellige. Det betyr også at vi må ta forskjellige regigrep etter hva som virker for den enkelte. Men framfor alt er de pliktoppfyllende – og snille til å være i fjortisalderen, roser de.
-Hvordan er det for to venninner å dele på en slik oppgave?
Svaret kommer kjapt:
-Det er nesten latterlig å tenke på hvor godt samarbeidet har gått.
Og så:
-Så vi lurer vel på når det skal smelle!

Spilles på Lille Scene fra 26. februar til 1. mars 2023.