Noen av sjørøverne til Bjørndalen barne- og ungdomsteater, fotografert av Vegar Johnsrud.

Noen steder er dugnad og foreldreaktivitet en utfordring, i Bjørndal barne- og ungdomsteater er det en selvfølge. – For hvert barn som er medlem, må en voksen stille opp. Det er et kriterium for å være med, og slik må vi rett og slett bare ha det, sier styreleder Tove Klyve. Slik har denne teatergruppa, midt i en av Oslos mer belastede bydeler, blitt et veldrevet, «ryddig» teater der samspillet med foreldre er satt i et forpliktende system. Et teater det legges merke til.

Nå setter de opp «Skatten på Knokkeløya» – mer om det siden.

FORPLIKTENDE FORELDRESTØTTE
-Vi har foreldregrupper som stiller opp, fortsetter Tove. Teateret er foreldredrevet, og her betyr det at foreldre står bak. De lager dekorasjoner og kulisser, står for lyd og lys og driver kafedrift og PR-arbeid.
-I år stiller vi for øvrig for første gang med eget lydanlegg, og det blir jo spennende, forteller Tove.

Bjørndal barne- og ungdomsteater ble etablert i 1996 som et tilbud for barn og unge mellom 8 og 15 år. På egen nettside kaller de utviklingen av gruppa for «et eventyr i stadig utvikling.» Teateret har fått bydelens kulturpris i 2002 og 2016 og har unge skuespillere som er brukt i andre sammenhenger av både NRK fjernsyn, radio, Kulturfestivalen, Middelalderfestivalen og i aksjonen «Lesestafetten». Både Barne-TV, forfattere, byråd og kulturminister har gjestet teateret.

-Nå er det venteliste for å bli med, sier styrelederen.

SKATTEJAKT MED MUSIKK TIL
Nærmest på programmet står fem forestillinger av familiemusikalen «Skatten på Knokkeløya». 20 unge i alderen 10-15 år står på scenen, og også musikere er funnet i egne rekker.

-Stykket ble valgt fordi det har spenning og humor for store og små, samt fengende musikk. En annen grunn er at det har mange spennende roller, ikke minst mange jenteroller, forteller Tove Klyve.

-Handlingen i stykket foregår på mange ulike steder; fra herskapshus til skute og jungel, så prosessen med å finne gode løsninger for scenebildet og kulisser har vært spennende og utfordrende. Det krever også mye konsentrasjon og utholdenhet fra de unge skuespillerne å jobbe med flere av scenene der det er mange på scenen samtidig, og mye som skjer på en gang, slutter Tove.

Premiere: Søndag 30.4
Øvrige forestillinger: Mandag 1.5 – Onsdag 3.5 – Fredag 5.5 – Søndag 7.5
Spillested: Europasalen på Bjørnholt Videregående skole
Les mer her: bbut.no