Fra forestillingen «Momo, eller kampen om tiden»; Marte Jensen (Beppo), Anne Elgin (Momo) og Magnar Skramstad (Gigi).

Tid kan ikke spares opp, den kommer og går. I 40 år har den lekne voksengruppa Askeraden gledet publikum – og fått dem til å tenke. Nå gjør de det med «Momo, eller kampen om tiden» – en varm og åpenhjertig fortelling om det å være mer lyttende og nærværende i vår tid.

Etter to utfordrende år i uvisshet har det vært utrolig forløsende å starte opp igjen med øvelse og ny produksjon. -Premiere er fredag 29. april så nå er det hektisk i kulissene, sier Magnar Skramstad, aktiv både på og bak scena i Askeraden. – Vi valgte stykket etter en diskusjon innad i gruppen etter at det stykke som vi opprinnelig skulle sette opp ikke ble noe av verken i 2020 eller 2021.

Altså ble det ingen «Charlies tante», men «Momo».

LEKENT VOKSENTEATER I 40 ÅR
Teatergruppen Askeraden er en gjeng med lekne voksne som gjerne tar utfordringer. De har gjennom 40 år bidratt med kultur til Askers befolkningen

-Hvordan er det å drive voksenteater?
-Vi er jo en teatergruppe med medlemmer hovedsakelig fra Asker kommune, men har også medlem fra Drammen og Ås og tidligere har vi også hatt medlemmer fra Bærum og Oslo, forteller Magnar, og fortsetter:

-Før korona lå medlemsantallet på 15 til 18 medlemmer og rekruttering var ikke en stor utfordring, men det har forekommet at vi har måtte søke etter medlemmer og det har alltid vært utfordrende å rekruttere mannfolk.

Vi mistet en del medlemmer som en følge av koronaen og hadde som forventet utfordringer med å få med medlemmer på grunn av all usikkerheten. Vi er nå 10 medlemmer. Det er noe mindre enn vi ønsker, men har flere på listen av både tidligere medlemmer og nye som ønsker å bli med igjen til høsten når vi starter opp igjen med nytt semester, så utsiktene er lovende for rekruttering av medlemmer.

EN AVISANNONSE GA «ET LIV» I ASKERADEN
-Hvordan hadde det seg at du ble med?
-Jeg startet i Askeraden høsten 1991 etter å ha sett en annonse i lokalavisen hvor de søkte etter medlemmer og mannfolk var ekstra etterlyst. Jeg har siden ungdommen hatt en lyst til å eksponere meg på en scene, og når Askeraden etterlyste medlemmer var det ikke noe vanskelig valg.

Altså har Magnar være Askeraden-medlem i mer enn halve livet. Men 55-åringen har også et annet liv, er gift og har to flotte barn på henholdsvis 19 og 24 år, og jobber til daglig som kundeveileder innen hydrauliske komponenter.

-Høydepunkter på scenen som du vil dele?
-For Askeradens vedkommende var det stort å dra på tur til Ballyshannon i Irland høsten 2016. Da satte vi opp Askeradens versjon av «Peer Gynt». Vi hadde satt opp stykket våren 2016 i Asker og omarbeidet stykket til engelsk. Turen kom seg til etter et samarbeid med en amatørteatergruppe i Ballyshannon som var på besøk hos oss med en oppsetning.

For mitt eget vedkommende var det et høydepunkt å få spille hovedrollen som Edvin i forestillingen «40» av Arne Berggren. Det var en stor utfordring både fysisk og psykisk og en erfaring jeg ikke ville vært foruten.

TROFAST PUBLIKUM
-Asker er nær på Oslo. Velger publikum dere eller drar de til Oslo for å se profesjonelle?
-Mange av våre publikummere er familie, venner, kjente, kollegaer osv. Men vi har også noen trofaste publikummere som kommer igjen år etter år. De som kommer for å se oss vil jeg tro gjør det uavhengig av hva Oslo har å by på. Vi har oppsetning en gang i året med 4-5 forestillinger i løpet av en helg så sånn sett er ikke de profesjonelle noen «trussel» for oss og vår eksistens.

-Så må vi gratulere med 40-årsjubileum!
-Takk. 40 års feiring skulle vi hatt i 2021, men som med så mye annet fikk vi ikke gjennomført noen feiring på grunn av koronaen. Håper på en forsinket feiring i løpet av dette året, slutter Magnar Skramstad.