Fra prøvene på «80 dager…»

Stykket er 150 år, gruppa er over 30 år – og skuespillerne blir stadig yngre. Fagertun barne- og ungdomsteater setter opp «Jorda rundt på 80 dager» nå i april. Her er altså tradisjon og ung entusiasme i skjønn forening.

-Vår instruktør hadde jobbet litt med dette stykket tidligere, men hadde aldri satt det opp. Og så var det ekstra stas at det er 150 års siden stykket ble skrevet, svarer Sigrid fra produksjonsgruppa på spørsmål om hvorfor dette stykket ble valgt. Stykket er tilrettelagt for FABU og har både alvor og mye humor i seg.

Det baseres på Jules Verne sin roman fra 1873. Handlingen er lagt til 1872 i en verden i stor endring. Dampskip og damptog er i full fremmarsj, hesten vil snart byttes ut med bil og traktor, og det er ikke lenge før verdens første fly også ser dagens lys Da Den Engelske Bank ranes blir det påstått blant Londons velstående menn at det vil være umulig å finne raneren igjen siden jorda er så stor. Phileas Fogg inngår da et veddemål hvor han skal bevise at det ved hjelp av fremkomstmidler anno 1972 skal være mulig å reisen jorda rundt på 80 dager. Om det er mulig eller ikke å komme seg jorda rundt på 80 dager får du se om du reiser til Skogglimt i Lunner 22.-30.april 2023.

-Hvordan har rekrutteringen gått etter koronaårene?
-Det har gått greit, men vi er i et generasjonsskifte der vi har mange flere yngre skuespillere nå enn tidligere. Så satser vi på å at mange av de som er her i dag, vil fortsette i mange år fremover.

Fagertun barne- og ungdomsteaters historie går tilbake til 1992 – med første forestilling året etter. Anne Brodtkorp var initiativtaker og drivkraft. Etter hvert har teateret blitt en stadig viktigere kulturbærer for teater på Hadeland.
-Vi feirer 30 år med forestillinger i år, og vi håper vi skal få markert det på en artig måte, sier Sigrid fra produksjonsgruppa, og avslutter:
-Det som er så innmari spennende med barne- og ungdomsteater er at vi blir så innmari sammenspleiset gjeng, både voksne og barn. Det blir veldig intense dager og helger, men det er verdt det fordi det gir så utrolig mye glede tilbake.