Fra Trollskogens «Grease»-oppsetning i 2022 – og Mona!

I 40 år har Nittedal hatt Trollskogen barneteater – hele tida med Mona Danielsen som «trollmor» og ildsjel. Nå feires jubileet med en av verdens flotteste og mest berømte musikaler – «Trollmannen fra Oz» på Kulturhuset Flammen, Rotnes, Akershus 23.-26. mars.

MED TEATER I BLODET
Mona startet altså Trollskogen i 1983.
-Grunnen var rett og slett at jeg i mange år hadde gått på Elisabeth Gordings teaterskole Oslo, og hadde så veldig glede av det. Teater var – og er – i blodet mitt, forteller Mona.
-Da jeg og mannen min flyttet til Nittedal syntes jeg det hadde vært så gøy å skape teaterglede for naboens barn, og satte i gang. De første forestillinger var enkle, men flere ville være med, og så ble det laget foreldregrupper – og større lokaler ble benyttet og flere kom å se.

-Da jeg begynte var alle så begeistret. Vi var jo det først barneteatret i Nittedal så engasjementet var tipp topp. Foreldrene bidro, og jeg husker første store forestillingen vi hadde i aulaen til Bjertnes VG. Det var fullt hus, og selveste Jarle Bernhoft var med på denne.

NYE GENERASJONER TAR TROLLSKOGEN VIDERE
-Så har det gått slag i slag, og jeg har jo hatt god hjelp. For 25 år siden engasjerte jeg Lisbeth Rønning som koreograf – og i de siste 20 årene har hun også hatt regi på hovedforestillingen. Nå er det om lag 60 skuespillere i alderen 7-18 år med i Trollskogen.

-40 år en lang tid, de som var unge da er vel godt voksne og forelde selv?
-Jada, og jeg har holdt kontakten med mange av dem. Flere har jo også bidratt som instruktører i Trollskogen, blant annet vår repetitør Henriette Elnes Vonen er gammel Trollunge. Min datter var med i første kullet og er instruktør for Juniorgruppa.  Begge har også barn i Trollskogen. Generasjonene går videre.
-Aldri tenkt på å trekke deg tilbake?
-Å slutte med teater er uaktuelt. Gleden over å skape teaterglede og mestringsfølelse er det aller, aller viktigste for meg.

HEDER FRA FOLK OG KONGE(!)
For Mona holdt det ikke med et barneteater. Hun har også vært leder og skuespiller for Nittedal Byderevyen, tar på seg formidliingsoppdrag, synger i kor og «er med på deg jeg kan», som hun sier selv. For alt sitt engasjement har hun fått honnør av flere enn foreldre og barn i Trollskogen. I 1994 fikk hun «Nittedal kommunes Kulturpris», i 2006 TV Romerikes «hverdagsheltpris». Hun har også blitt tildelt «Paul Harries Fellow pris» fra Rotary Nittedal. I 2014 mottok hun Bøhrre prisen, Norsk Amatørteaters høyeste utmerkelse! Og på toppen av det; hun har fått Kongens Fortjenestemedalje.

Så var det jubileumsforestillingen, da.
«Trollmannen fra Oz» er en fargerik musikal om jenta Dorothy som bor sammen med tante, onkel og hunden Toto. En dag river en tornado med seg huset, Dorothy og Toto til fantasilandet Oz, langt der oppe … over regnbuen. Historien kommer fra en barnebok utgitt i 1900 av Lyman Frank Baum.

Trollskogen gleder seg stort til igjen å kunne begeistre publikum med fantastisk musikk og spennende handling, levendegjort av dyktige skuespillere og supert orkester.
Regi: Lisbeth Rønning
Musikalsk tilrettelegging: David Grant