Fra Fredskorpset nettside.

Fra Fredskorpset nettside.

Tre instruktører fra Vardeteatret har nå satt opp et stykke på Artscape Theatre i Cape Town i samarbeid med innsatte i Poolsmoor prison.

På Fredskorpsets hjemmeside fortelles det om betydningen av bruk av teater som virkemiddel i utvikling av mennesker. Det er de tre norske fredskorpsdeltagerne fra Vardeteatret Terje Halsvik, Katrine Fjortoft, og Stian Olderkjær, som har lært de innsatte å bruke teater til å mestre hverdagen i Sør-Afrika.

I prosjektet «Help! I am free» har de jobbet for å gi innsatte i både Sør-Afrika og Norge et verdig liv etter soning. Gjennom teatertrening, samtaler og musikk får de kunnskap, større selvtillit og nye muligheter utenfor murene.

Bak murene i  Pollsmoor Prison
Pollsmoor Prison husar 8000 av de verste kriminelle i Sør-Afrika. Der har 20 innsette øvd siden i vår – på replikker og scener – og på livet utenfor murene. Nå er gruppa klar med en ny forestilling, «The Outsiders», som er basert på deres egne opplevelser i det berykta fengselet i Cape Town. Gjennom teatertrening og samtaler med sosialarbeider, gir fredskorpsdeltagerne de innsatte et helt nytt utgangspunkt for å møte livet utenfor murene etter at soninga er over.

– I Sør-Afrika sier de « en gang kriminell, alltid kriminell». Vi vil vise folk at tidlegere innsette er vanlige folk som deg og meg, sier fredskorpsar Stian Olderkjær.

– Jeg er så glad. Jeg kjenner meg privilegert for å ha blitt valgt ut. Dette er min sjanse. Jeg vil vise alle samman at jeg er en suksess, seier en av mennene.

Jobber også i Norge
Ved Ullersmo fengsel i Norge endrer også teater framtidsutsikter. Der jobbar fredskorpsdeltagerne med de innsatte, og i fjor satte de opp den kritikerroste forestillingen Güntania, ein rocka versjon av Peer Gynt. Koordinator for prosjektet, Leif De Thurah Sørensen, forteller til Fredskorspets nettside at hele 9 av 10 tidligere straffedømte som deltar i prosjektet, får til å etablere et godt liv utenfor murene, seier han.