Fra Fredskorpset nettside.

Fra Fredskorpset nettside.

Tre instruktører fra NATF-gruppa Vardeteatret har satt opp et stykke på Artscape Theatre i Cape Town i samarbeid med innsatte i Poolsmoor prison.

På Fredskorpsets hjemmeside fortelles det om betydningen av bruk av teater som virkemiddel i utvikling av mennesker. Det er de tre norske fredskorpsdeltagerne fra Vardeteatret Terje Halsvik, Katrine Fjortoft, og Stian Olderkjær, som har lært de innsatte å bruke teater til å mestre hverdagen i Sør-Afrika.

I prosjektet «Help! I am free» har de jobbet for å gi innsatte i både Sør-Afrika og Norge et verdig liv etter soning. Gjennom teatertrening, samtaler og musikk får de kunnskap, større selvtillit og nye muligheter utenfor murene.

Innenfor murene på Pollsmoor Prison 
Pollsmoor Prison husar 8000 av de verste kriminelle i Sør-Afrika. Der har 20 innsette øvd siden i vår – på replikker og scener – og på livet utenfor murene. Nå er gruppa klar med en ny forestilling, «The Outsiders», som er basert på deres egne opplevelser i det berykta fengselet i Cape Town. Gjennom teatertrening og samtaler med sosialarbeider, gir fredskorpsdeltagerne de innsatte et helt nytt utgangspunkt for å møte livet utenfor murene etter at soninga er over.

– I Sør-Afrika sier de « en gang kriminell, alltid kriminell». Vi vil vise folk at tidlegere innsette er vanlige folk som deg og meg, sier fredskorpsar Stian Olderkjær.

– Jeg er så glad. Jeg kjenner meg privilegert for å ha blitt valgt ut. Dette er min sjanse. Jeg vil vise alle samman at jeg er en suksess, seier en av mennene.

Jobbar også i Norge
Ved Ullersmo fengsel i Norge endrer også teater framtidsutsikter. Der jobbar fredskorpsdeltagerne med de innsatte, og i fjor satte de opp den kritikerroste forestillingen Güntania, ein rocka versjon av Peer Gynt. Koordinator for prosjektet, Leif De Thurah Sørensen, forteller til Fredskorspets nettside at hele 9 av 10 tidligere straffedømte som deltar i prosjektet, får til å etablere et godt liv utenfor murene, seier han.