Her kan du lese hva seks unge amatørskuespillere mener rett før sceneteppet går opp. “Spent” og “litt merkelig”, sier de. De er med I barnegruppa I Sandvika barne- og ungdomsteater, en av de første gruppene som entrer scenen når det nå blir færre kronarestriksjoner. I måneder har koronaregler preget teaterøvelser: “kjedelig” og “slitsomt”, sier også de unge amatørskuespillerne.

-Spent – ja! Det føles gøy!, sier Niklas (10) om at det nå er tid for å spille teater igjen. Men han sier også: -Ja, det er slitsomt med koronarestriksjoner. Det er kjedelig. Alt er slitsomt med det.

Aurora (snart 13) er spent fordi det er hennes siste replikker i barneteateret, og det er lenge siden hun har stått på scenen. -Det er jo selvfølgelig gøy å stå på scenen, og det er et veldig morsomt stykke, sier hun – og sier også: -Koronatiltakene er blitt en del av hverdagen og det er normalt. Og jeg synes antibac er bedre enn å vaske henda hele tiden.

-DEILIG Å FÅ SPILT IGJEN
Didrik Hagberg, produsent i SBUT, forteller at sist hele gjengen i SBUT (både barnegruppa og ungdomsgruppa) sto på scenen var i fjor høst da de fremførte Tarzan. -Det begynner jo å bli en stund siden og blir skikkelig deilig å få spilt for publikum igjen. Alle barn og voksne gleder seg, og så er det også noen som er litt spente siden det er lenge siden sist, sier hun.

For de voksne som har det kunstneriske og pedagogiske ansvaret er det selvfølgelig kjedelig å ha mindre kontinuitet gjennom semesteret enn det man skulle ønske. Plutselig får vi ikke samles, eller enkelte får ikke lov til å komme fordi de er fra feil kommune, etc. Men reglene er jo der av en grunn, så vi jobber oss rundt det med godt mot, og da er det kjempestas at det nå ligger an til at vi får spilt! Så håper vi selvfølgelig at vi snart kan legge alt sånt bak oss og gjennomføre høsten så normalt som mulig – å drifte teateret slik vi pleier, sier Didrik..

-Jeg grugleder meg litt. Jeg vet ikke om jeg klarer å huske alle replikkene og sånn. På øving så kan man liksom mumle litt og sånn. Men man skal jo helst kunne det når det er publikum der da, sier William (12), som også sier:  -Det er slitsomt at vi må passe på å ta antibac og sånn.

-Det blir gøy, men litt merkelig, sier Thea (12) om å spille teater igjen: – Vi skulle spilt i fjor men så kom korona – og hva hun mener om koronatiltakene: -Jeg er lei, men jeg har jo blitt vant til det.

NÅ LØSNER DET!
Amatørteatergrupper over hele landet har I ukesvis vurdert når de skal starte opp igjen etter en langvarig “akatørteater-lockdown”. NATF.no har gått gjennom alle nettsider og alle facebooksider til NATF-gruppene. De første forestillingene vi har registrert, går teppet opp for nå. Så ser vi at det løsner for alvor i august, men vi ser også at noen allerede nå venter og planlegger med oppstart godt ut i neste år.
Og denne helga – altså 5. og 6. juni fremfører barnegruppa i SBUT «Den usynlige gutten» på Den lille scene i Sandvika og er blant de første som entrer scenen igjen!

-Ja, jeg gleder meg. Men også nei, for det er siste forestilling for meg i barnegruppa, sier Ingvild (13), og kommenterer koronatiltakene slik: -Det er slitsomt med koronatiltak men så er det også blitt en del av hverdagen.

Mathilde (12) er også spent: Det er første gang jeg spiller med replikker, så det blir spennende. Jeg håper jeg ikke glemmer noen av replikkene mine. Hva synes du om koronatiltak? -Det er greit, det er jo blitt litt bedre etter hvert.

(Red.anm. Takk til Didrik Hagberg, produsent i SBUT og Grete Vandvik i foreldregruppa i SBUT

SBUT-ungene gleder seg til «Den usynlige gutten» – og nå går tetet opp! (Foto: Didrik Hagberg)

for god hjelp.)