Kristin Friborg, styremedlem og produsent/produksjonsleder i Hadeland Teaterlag og styremedlem i NATF

NATFs virtuelle besøksrunden tar en sving innom Hadeland, vi besøker Hadeland Teaterlag 

– og her er det Kristin Friborg, ei solstråle, ildsjel og teaterentusiast av det mer sjeldne slaget som åpner døra.

Vi er alle lei korona, men for et menneske som er så «teateraktiv» i både egne og andres produksjoner og teaterforestillinger som Kristin er, kan slike kunstpauser som vi den siste tiden ufrivillig har blitt tilgodesett med bli en ekstra stor tålmodighetsprøvelse.
Men en positiv konsekvens som dette har resultert i, er at det knapt finnes en eneste fjelltopp/høyde på Hadeland som ikke Kristin har besteget i løpet av pandemien. Og fysisk aktivitet i naturen er sjelebot for alle og enhver.

Vi rigger oss til og fyrer løs revolverintervjuet vårt.

1) Vi får vel begynne med status, eller sivilstatus om du vil…
og kjapt kommer det:
Kristin Friborg, er 50 år, gift og har 2 sønner på 23 og 25 år. En skuespiller og en musiker.
2) Hva er din rolle i teatergruppa?
Jeg er styremedlem og produsent/produksjonsleder
3) Navnet på teatergruppa
Hadeland Teaterlag
4) Hvor holder dere til?
Vi holder til på Hadeland, som ligger på grensa mellom Innlandet og Viken fylke. Vi har adresse i Lunner (Viken), men setter opp forestillinger både på Hadeland Glassverk i Jevnaker (Viken) og utendørs spel på Hadeland Folkemuseum i Gran (Innlandet).
Vi har ikke egne lokaler.
5) Hva er ditt beste/mest sjelsettende teaterøyeblikk – og hvorfor?
Et øyeblikk som sitter godt fast er fra aller første gjennomgang av en scene i Cabaret, som var så vond og ekkel at vi alle sammen endte opp med å gråte.
Det ga oss en pekepinn på hvor sterkt teater kan være, og hvor sterkt dette kunne komme til å berøre publikum i salen. Det tror jeg var første gang jeg var med på å sette opp noe som ikke bare skulle underholde mennesker og få dem til å klappe og le.
6) Hva synes du er det beste med å holde på med amatørteater?
Samspillet og fellesskapet!
Det at man drar lasset sammen og gjør hverandre gode. Man viser hverandre tillit ved å utlevere seg selv foran andre, og det skaper samhørighet og vennskap.
7) Hvor mange medlemmer er dere i gruppa, og hvem er medlemmene?
Vi er 4 stk. med lang og bred erfaring fra amatørteater på Hadeland som står bak Hadeland Teaterlag. Vi er produsenter og henter inn alle vi trenger til hver enkelt produksjon fra nærmiljøet og vårt store nettverk i kulturmiljøet på Hadeland og omegn.
Når vi setter opp for eksempel «Bronsebukkene» så er det noen få profesjonelle i store roller, og på regi, dans, sang og scenekamp mens resten er lokale amatører i alle aldre, fra ca 5 til 80 år. Da er vi ca. 60-70 på scenen, og 30-40 utenom.
8) Apropos Bronsebukkene,  – hva slags produksjoner setter dere opp?
Vi har satt opp noen lokale stykker vi har skrevet selv, som «Gregers Granavolden», «Hadelandsgruben» og «Wergelandsguten». Vi har også satt opp «Natta Mamma», med 2 skuespillere hjemme på et privat kjøkken. 3 år på rad satte vi opp «En Julefortelling» av Dickens på Hadeland Glassverk. Vi har satt opp musikalen «Cabaret», og det aller største var da vi tok på oss å sette opp frilufts- og musikkteateret «Bronsebukkene» i ny drakt etter 5 års fravær.
9) Hva var den siste oppsetningen dere hadde?
Bronsebukkene i 2018. Koronaen satte en stopper for 2020, men vi krysser fingre for august 2021. (NB! – se bilder nederst i saken)
10)  Har noen i gruppa deltatt på Teaterdagene på Lillehammer?
Ja, 3 av 4. Anne Kathrine Brodkorb har til og med blitt kåret til årets Bøhrre. Jeg sitter i styret i NATF, og er selv med å arrangere Teaterdagene nå. Tidligere har jeg vært på flere kurs som deltaker. Bl.a. i stemmebruk, barneteaterledelse, spel mm.
11) Har dere noen tips til oss som organisasjon slik at vi kan forbedre oss på noe?
Ja, NATF skal bli bedre på sosiale medier.
12) Frifond Teater. Noen erfaringer på denne ordningen som dere har lyst til å dele?
Hele familien var med i Fagertun Barne- og Ungdomsteater i mange år, og de har fått Frifondmidler i mange år. Men Hadeland Teaterlag har ofte med mer enn 2 profesjonelle, og faller da utenfor ordningen.
13) Hva er grunnen til at dere er medlemmer i NATF?
Medlemsfordeler som bl.a. forsikring gjør at vi ikke trenger å tenke på det når vi har oppsetninger.
Det er godt å være en del av et fellesskap, og ha tilgjengelig kompetanse hvis vi trenger hjelp til noe eller lurer på noe. Så er selvsagt Teaterdagene selve høydepunktet i løpet av året. Det er flott å kunne reise sammen en hel helg med faglig påfyll og å kunne møte likesinnede.
14) Hva er de største utfordringene dere har i gruppa? – hvis det er noen.
Akkurat nå er det korona som skaper store utfordringer, i tillegg til usikkerhet rundt planlegging av neste produksjon.
Vi jobber gjerne et helt år i forkant, og nå aner vi ikke noen ting to måneder frem i tid.
15) Hva tenker du er den aller beste egenskapen/verdien dere som teatergruppe har?
Vi har lang fartstid og bred erfaring fra mange år i amatørteatermiljøet og også kormiljøet her vi bor. Vi får med oss dyktige folk på laget, og setter opp produksjoner med god kvalitet.
16) Annet du har lyst til å fortelle? – Kjør i vei.
Jeg savner teater, og er lei korona!

Og sånn helt til slutt:
17) Hva er ditt beste råd som du vil dele?
Når dette blir mulig igjen: Vær flinke til å stille opp på andre gruppers forestillinger i nærmiljøet. Eller reis også gjerne litt lenger unna også.
Vi vil gjerne at andre skal komme på våre forestillinger, og da må vi selv også stille opp for andre.

Tusen takk for servering og trivelig prat.

Husk at det er bare å slå på tråden til oss i Norsk Amatørteaterforbund.
Det er derfor vi er til, for at dere som teatergrupper kan ta kontakt med spørsmål, ideer eller bare for en teater-prat.

 

Bronsebukkene – i 2018

En juleforestilling – i 2018