«I slik ei natt» er tilbake i Moster Amfi 2.- 4. juni. På scena står Bømlo Teater egne skuespillere, forsterket av profesjonelle aktørar, slik som Odin Waage, Hallvard Holmen (scenebildet), Sigurd Sele, Anita Myhre Gravdal, Torleif Stokke, Geir Ersland og Karoline Steinsvåg. «I slik ei natt» er skrevet av Svein Tindberg, mens Kjetil Bjerkestrand har komponert musikken. I stykket skildres Olav Haraldssons liv og reise før han kom til Moster og satte kristenretten i 1024. Handlinga foregår på Moster, i England, i Frankrike, ombord på skipene, i Cádiz og på kongsgarden i Borg.
Øystein Kausrud (det lille bildet) er daglig leder for Bømlo Teater, og dermed for blant annet Mostraspelet. Første spørsmål til han er naturligvis:
-Dette er jo et stort spel med en lang historie – og nå en svært ufrivillig stopp. Har det ført til spesielle utfordringer?
-Det var stor interesse for å delta, og det var stor gjensynsglede da vi hadde første samling i slutten av februar. Det er en god blanding av nye og gamle aktører. I produksjonsapparatet har vi mange gode ressurser inne, men har noen utfordringer på bemanning i enkelte avdelinger. Heldigvis så trår folk til når det strammer seg til, så det går fint denne gangen også.
NOEN PROFESJONELLE – MANGE FRIVILLIGE
«I slik ei natt» er det med fire profesjonelle skuespillere og seks profesjonelle musikere. Regissør, koreograf, regiassistent, scenograf, kostymedesigner og lydteknikere er også profesjonelle. Resten av de ca 100 involverte er frivillige.
-Har det gitt utfordringer å sikre profesjonelle krefter i god til på forhånd?
-I år har det gått greit. Heldigvis mindre forbehold i år enn det det var i 2021.
–Noen spesielle ønsker nå når dere «restarter»?
-Vi kan bare håpe på at publikum kommer tilbake til årets Mostraspel – «I slik ei natt» etter tre års opphold, nå som vi vender tilbake til normalen. Vi ser at salget i forkant har gått noe seinere enn tidligere. Hører at dette er en utfordring for flere arrangører, men har trua på at det vil ta seg opp. Det skjer også mye annet på Moster pinsehelga i tillegg til spelet, så vi håper på mye folk og godt vær.
Våre samarbeidspartnere i næringslivet har stått oss bi gjennom pandemien. Det samme har både kommunen og Vestland fylket. Vi har gått tilsagn fra kulturrådet sine spelmidler, men dette kommer jo inn først senere så håper at denne ordningen kan forbedres på sikt som gjør det mer forutsigbart.
FRA SCENA TIL KOMMUNEHUSET
–Hvordan kom du med i det frivillige teaterlivet?
-Jeg ble kjent med Bømlo Teater i 2001 da jeg var under utdanning på Bårdarakademiet sin musikkteaterlinje, og var med på Jesus Christ Superstar. Siden var jeg også med på deres oppsettinger av Les Miséralbes i 2003 og 2004. Dette var fantastiske produksjoner å være med på, med en blanding av frivillige, studenter og profesjonelle, svarer Øystein Kausrud, som nå faktisk har kontor på kommunehuset.
–Og hvordan hadde det seg at du fikk jobben du har nå?
-Jeg flyttet til Bømlo i 2011 sammen med samboer som da begynte å jobbe i Bømlo Teater. Etter tre år med reising og frilanstilværelse, fikk jeg tilbud om jobb som daglig leder for Bømlo Teater. Det var en mulighet jeg ikke kunne la gå i fra meg. Teateret har vært viktig for så mange her over lang tid, så det var både utrolig givende og utfordrende på samme tid. Jeg hadde god kjennskap til teateret og mange av de involverte før jeg begynte, så jeg ble godt tatt i mot i jobben her. Det er et fantastisk miljø å være del av, og ute all den frivillige innsatsen gjennom mange år, hadde ikke Bømlo hatt et så godt og velfungerende teater.
-Har du noen opplevelser på eller bak scena du vil dele?
-Jeg har vært heldig å få være med på mange både store å små produksjoner i min karriere, så har hatt mange gode opplevelser. Men noe av det største må være at vi klarte å gjennomføre norgespremiere på Kristina frå Duvemåla sommeren 2021, midt under en pandemi da mange måtte avlyse produksjoner. Det hadde vært en drøm i nesten 20 år å være involvert i akkurat denne forestillingen. Forestillingen ble fantastisk, et enormt arbeid ble lagt ned av alle involverte, på og bak scenen, så når premieren var gjennomført var det en stor seier og ganske så emosjonelt for mange, blant annet produsenten… I tillegg ble alle billetter revet vekk. Vi kunne maksimalt selge 6000 av 10000 billetter grunna restriksjoner. De forsvant fort etter premieren og tilbakemeldingene var svært gode. Dette står ut som en veldig sterk teateropplevelse for min del. Det gikk på tross av alt.
HVERDAGER – OG NYTT JUBILEUM
–Hvordan balanserer dere spelet med de andre aktivitetene i Bømlo Teater?
-Nå som vi er på vei tilbake til normalen, så skal vi tilbake til å ha to-tre mindre produksjoner i løpet av året, i tillegg til Mostraspel eller musiklaer i Moster Amfi. Vi ønsker og har som mål å ha et variert tilbud til våre medlemmer og til publikum, som et «vanlig» teater har.
-Så nærmer 2024 seg, og lover: «ei nasjonal markering» av Mostratinget i 1024. Hvordan ligger dere an?
Her er vi en del av ulike komiteer for jubileet som blir styrt og koordinert av Moster2024. Det er mange spennende planer for feiringen her i 2024, og vi gleder oss til å være med på veien videre.
Norsk Amatørteaterforbund takker for innsatsen og ønsker lykke til – i trygg forvissning om at det blir en fantastisk natt!