Stadig flere NATF-lag «ruller nå ut» sine forestillinger. Det gjelder også de store oppsetningene, som norgespremieren på «Kristina frå Duvemåla» med Bømlo Teater 4. august. -Det er hektisk, men veldig kjekt, sier daglig leder Øystein Kausrud i Bømlo Teater.

Det er mye spesielt med denne forestillingen:

  • Det er intet mindre enn Abba-duoen Björn Ulvaeus og Benny Andersson som sammen med Lars Rudolfsson har skrevet denne «mastodont av en musikal» (sitat Björn Ulvaeus).
  • Ensemblet består totalt av 70 aktører og et orkester på hele 23 musikere.
  • Hele 12 av rollene er besatt med profesjonelle aktører.
  • -Jeg håper dere vil elska Kristina like mye som meg, skriver Abba-Ulvaeus i en hilsen på Bømlo Teaters nettside.

«STORT FORMAT» MED MANGE PROFESJONELLE
– Vi er veldig glade for å være i gang igjen med produksjoner i en utfordrende tid for oss alle. Det å kunne tilby scenekunst i et stort format igjen er godt. Det har lenge vært en drøm for oss å få gjøre nettopp «Kristina frå Duvemåla», og få norgespremieren i tillegg er stort, sier Øystein Kausrud

Musikalen bygger på Vilhelm Mobergs utvandrarepos og skildrer livet til Kristina fra Småland i Sverige på midten av 1800-talet. Det er et nådelaust liv for fattige bønder, og sammen med barna og sitt livs kjærlighet, Karl-Oskar sel de garden og emigrerer til USA. Historia om Kristina er en hyllest til de som forlot det kjente og kjære, gjorde den farefulle reisa over havet og laget seg et nytt liv i et ukjent land.

-Har du merket ekstra utfordringer i år – med usikkerheten som kanskje har gjort at profesjonelle ikke ville binde seg umiddelbart?
– Vi har ikke opplevd noe problemer med å få profesjonelle aktører i denne produksjon. Cirka 500 søkte på de 12 profesjonelle rollene, og vi har fått et fantastisk cast med Christine Guldbrandsen (Kristina), André Søfteland (Karl Oskar), Marieke Wang (Ulrika), Anders Gjønnes (Robert), Espen Hana (Danjel) Sigmund Njøs Hovind (Jackson) og Britt-Synnøve Johansen (Fina-Kajsa).

«STORT FORMAT» MED STOR ARENA
Dette er altså en sterk historie som passer perfekt for Bømlo, vestlandet og Moster Amfi, skriver arrangøren på sine nettsider. Moster Amfi er en arena med plass til 1050, men på grunn av gjeldende regler kan de bare selge 400 billetter nå.

 -Hva tror du om publikum, og hva vil koronaregler gjøre med publikumsinteressen og dermed økonomi?
– Vi ser at billettsalget går jevnt og trutt, men merker at folk fremdeles sitter litt på gjerdet. På grunn av restriksjoner kan vi kun selge ca 50 prosent av billettene. Vi er prisgitt å få stimuleringsmidler fra Lotteri og stiftelsestilsynet, og må søke på denne så fort vi har resultat i august.

Vi tar smittevern på alvor og tester våre aktører og vårt produksjonsapparat jevnlig, og har benyttet oss av tilbudet gjennom amatørteaterforbundet. Dette er en stor ekstrakostnad vi også skal søke midler til, sier Øystein Kausrud.

Så er det bare å telle ned mot premieren, og så speide etter en spesiell publikummer. For som Björn Ulvaeus skriver i sin hilsen: «Om Korona-reglene tillater det, skal jeg forsøke å komme å se.»

NATF.no har tidligere skrevet om
Barneteater starter opp igjen: Seks unge rett før teppet går opp | Norsk Amatørteaterforbund (medlem.natf.no)
Spelene starter opp igjen: Spelene i gang igjen: møt Kristins mor | Norsk Amatørteaterforbund (medlem.natf.no)