Nissen og Scooge (Illustrasjonsfoto)

Det er kanskje litt sent for noen, akkurat passe for noen – og litt tidlig for de som allerede nå tenker på jula 2022.Uansett – det går mot en god jul i amatørteater-Norge med julestykker for store og små.

Trine Brembo Stokland i Dramas kan ikke si hvem som er mest populær av nevnte nisse og nevnte snekker: -Vi har jo ikke hatt et «typisk» amatørteaterår på en stund, så statistikken for 2020 er ikke nødvendigvis representativ, sier hun. Men Dramas har klarert rettigheter for stykker som «Jul i Enebærlia», «Snekker Andersen og Julenissen» (i flere utgaver), «Nøtteknekkeren» (i to versjoner), og «Bumsier som feirer jul for første gang».

-Vi tror for øvrig at mange spiller andre stykker nå til jul i år, stykker som de jobbet med i vår, men som måtte utsettes og som de ønsker å få vist. Dette henger sammen med «koronapausen», sier Trine.

JULEVINNERNE
-Hvem er julevinneren opp gjennom årene?

-«Reisen til julestjernen» er en norsk klassiker innen norsk barneteater. Dramas formidler manuset, men her er det rettighetshaver selv som behandler søknader om fremføringsrett. Alf Prøysens julestykker er også kjente og kjære, slik som «Snekker Andersen og julenissen» og «Den vesle bygda som glemte at det var jul».

-Dramas formidler også flere varianter av Charles Dickens’ «Et juleeventyr»/«Scrooge». Her har mange laget egne versjoner, siden originalverket er frigitt. Jorun Frølands dramatisering er mye spilt: «Et juleeventyr».

BÅDE TRADISJON OG FORNYELSE
-Skrives det mye nytt julestoff – eller er det tradisjonelle valg?

-Dramas får stadig inn nye verk med juletema, både basert på tradisjonelle (frigitte) verk, og manus med egne vrier. «Jula varer helt til påske» er et nyere musikkteaterverk som fortjener litt oppmerksomhet, skrevet av noen artige folk som vanligvis skriver for Nytt på nytt. «Kabelkatastrofe» av Maria Petronella Muri Nygren er et nytt manus for barnegrupper som Dramas fikk inn i år – her finner du alver, forviklinger og humor!

-Ja, hva er det «typiske» julestykke? Hvor mange aktører? Hvor langt?

-Umulig å si! Det kommer an på teatergruppa som skal fremføre det, og hvor mye tid de har tid å øve det inn, vil jeg tro. Vi opplever at mange ønsker musikkteater når de skal sette opp en juleforestilling.

«Juleskurken» er ett av julemanusene som egner seg for en større produksjon. Vi får også en del stykker skrevet for barne- og ungdomsgrupper, der rollelistene ikke er så lange, og verket kan tilpasses unge utøvere. Eksempler på det kan være «Bumsier som feirer jul for første gang», oppsummerer Trine.

Så da blir det en God Jul!

—-

JULETEMA SAMLET PÅ EI SIDE:
Trine Brembo Stokland henviser til DRAMAS oversikt over manus med juletema  for ulike målgrupper:

Her er valgene mange:

  • 11 tilbud til stykker barn; med spilletid 15 til 60 minutter og mellom 8 og 20 roller.
  • 13 forslag til musikkteater for barn slik som Jul i Enebærlia og Ebenezer Scrooge), med spilletid på mellom 20 minutter og halvannen time og med mellom 6 og 31 roller.
  • 16 stykker «for hele familien» (blant annet Snekker Andersen) med spilletid på mellom to timer og en halvtime og med fra 30 til 4 roller.