Fra forestillingen «Hu Dagmar» i 2019

100 spente gledet seg, for i sommer skulle Kvennstuguteateret spille det nyskrevne «Håkken kom fysst» (hedmarking for «hvem kom først»). Oppsetningen ble ikke noe av. Det ble koronaen som kom først.

Vi «ding-donger» på døra til Even Engen (67) på flateste Hedmarken denne gang; i Vallset i Stange kommune. Og selv om Vallset er ei lita bygd, er kulturlivet rikt, med Kvennstuguteatret og Væillsetrevyen som de største kulturaktørene.

 

Even Engen mottok Ildsjelprisen i 2016 Foto: Dan Cato Røe

25 år med teaterhistorie
Even er fungerende styreleder i Kvennstuguteatret, og har dessuten 20 år bak seg som skuespiller i flere av oppsetningene.
Even drar teaterhistorien:
-Vi hadde vår første oppsetting i Kvennstugua i 1994, med «Hu Dagmar» skrevet av vår lokale forfatter Ove Ansteinsson. Han bodde deler av livet bare et stenkast unna vår fantastiske utendørs arena, Innlandets flotteste utendørs konsert- og teaterarena, med en publikumskapasitet på ca 1.200 mennesker.

Lokalforfatter Ansteinsson står også bak stykker som «Guldfjeldet», «Broder Nikolai» og «Hansen».
-Vi har også spilt stykker skrevet av andre lokale forfattere i Vallset, slik som «Rakariva» av Bjørn Amundrud og «Kors på hæsjen» av Magnhild Lersveen, sier styrelederen – og ramser videre opp hedmarksklassikere som Prøysen og Sandbeck. Men også andre skal æres: Hogne Moe, John Nyutstumo og Johanne Kippersund Nesdal.

Fra 3100 til null
I 2019 feiret Kvennstuguteateret sitt 25-årsjubileum med jubileumsforestillingen «Hu Dagmar», som har vært spilt i åtte av de 25 årene. 3100 publikummere fikk gleden av denne oppsettingen. I 2020 ble det altså ingen publikummere. Men Even styreleder er optimist når han ser frmaover: – «Håkken kom fysst» ble koronaavlyst, men vi satser på nytt mot sommeren 2021, med fem forestillinger fra 12.06. til 16.06. Vi har store forventninger til oppsettingen i 2021, med «Håkken kom fysst» av Magnhild Lersveen, med regissør Inga Live Kippersund.

De har lov å legge lista høyt i Vallset. Publikumsbesøket har ligget på mellom 2.000 og 3.000 årlig, med rekord på 3.600 i 2012, hvor vi spilte «Kors på hæsjen» av Magnhild Lersveen, sier Even Enger.

Stor aktivitet og bredt eierskap
Kulturlivet i Vallset favner mange. Med skuespillere, sangere, musikere, dansere og statister teller vi fort rundt 100 personer i alderen fra 10 til 80 år, pluss et stort dugnadsmannskap til å utføre alle andre oppgaver, slik som parkering, billettsalg, publikumssservice, kiosksalg osv.

-Vårt amatørteater skaper også et utrolig samhold blant alle eiere av Kvennstuguteatret, altså Vallset Trekkspellag, Vallset Sanglag, Romedal og Vallset Husflidslag, Barnekorene i Vallset, Stangebygdenes Musikkforening, Romedal og Vallset Jente- og Guttekorps, Kvennstugua Bygdetun og turstier og Væillsetrevyen.