En glad gjeng fra Hokksund ByTeater - her fra et tidligere Teaterdagbesøk.

En glad gjeng fra Hokksund ByTeater – her fra et tidligere Teaterdagbesøk.

Drømmen om Europa er blitt en realitet for NATF-gruppa Hokksund ByTeater. De har kommet gjennom et nåløye og skal representere Norge i Tsjekkia og Finland i sommer. Norsk teaterråd har plukket ut Hokksund ByTeater til å representere Norge på NEATA -festivalen i Finland 4. juli. I tillegg er de valgt til å spille på Apostrof-festivalen i Tsjekkia to dager før.

Hokksund ByTeater satte i oktober i fjor opp «Forvandlingen» etter Metamorfosis av Franz Kafka. De har hittil spilt stykket på Arbeideren i Hokksund og på Litteraturhuset i Fredrikstad, hele tiden med gode kritikker. Fikk blant annet en sekser av Drammens Tidende. Under ledelse av Damir Dado Pudar, har de gjort inntrykk på publikum med sitt nyskapende sceneuttrykk. Uten å forlate scenen en eneste gang under den 50 minutter lange forestillingen, og uten hjelp av musikk, har de ingen problemer med å holde på publikum. En gripende scenisk fortelling, som Norsk teaterråd vil vise NEATA (North European Amateur Theatre Alliance).

-Vi svarer ikke på noe i dette stykket, sier Damir Dado Pudar. Her stilles det samfunnskritiske spørsmål. Teknikken skifter fra en form for psykologisk teater til tegneserieskuespill.

Nå går turen til årets NEATA (Nord Europa) festival 1. – 6. juli med Finland som vertsland. NEATA er det den nordeuropeiske delen av Aita / IATA, den verdensomspennende organisasjonen for amatørteater. Medlemslandene er Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Sverige og Færøyene.

Før de reiser til Porvoo i Finland, som utsendinger fra for Norsk Teaterråd skal de innom Tsjekkia, på Apostrof-festivalen i Praha. Festivalen der er fra 29. juni – 2. juli. Her har de selv søkt om å få delta, ved å sende nedover en DVD, hvor de viser sin egen versjon av det kjente Kafka-stykket. Festivalen har mellom 60 og 70 søkere, og i år har åtte av dem kommet gjennom nåløyet. Hokksund ByTeater er en av dem. Sammen med Iran, Tsjekkia, Polen, Brasil, Italia, Ungarn og Belgia skal de sørge for god underholdning. Festivalen er for amatører, og uavhengige aktører. Men de fleste er semiproffe grupper.

-Når vi nå reiser ut i verden med forstillingen Forvandlingen etter Metamorfosis av Franz Kafka, representerer vi ikke bare Norge og de norske amatørteatergruppene, men også Norsk Teaterråd, Norsk Amatørteaterforbund, Øvre Eiker Kommune, Buskerud Teater, Øvre Eiker Teaterråd og Teaterrådet Buskerud.  Dette er vi som en liten gruppe av amatørteaterentusiaster veldig glade over, og ikke minst stolte av å få lov til, melder teatergjengen.