BIRKEBEINERSPELET 2020

Deler av NATF sitt styre og sekretariat var så heldige å få overvære Birkebeinerspelet i spektakulære omgivelser på Mesna Islandshestsenter i Mesnalia. Vi lar oss imponere av fantastiske islandshester og skuespillere og en forrykende forestilling med fart og spenning fra begynnelse til slutt.  Etter forestillingen møtte vi produsent Evy Kasseth Røsten, som er svært fornøyd med årets forestilling og kan melde om tidenes billettsalg.

Birkebeinerspelet tar for seg historien om Birkebeinernes farlige ferd over fjellene med kongens uekte sønn Håkon Håkonsson, som var ønsket drept av halve kongeriket. Etter å ha holdt gutten gjemt på gården Folkenborg i Østfold i nesten to år, ville hans mor Inga fra Varteig og hennes støttespillere smugle ham ut og ta ham med til Nidaros, for å kreve Norges trone for birkebeinerne. Ferden endrer norgeshistorien for alltid.

I året 1205, da handlingen i Birkebeiner­spelet finner sted, er det borgerkrig i Norge.
På den ene siden står birkebein­erne, en gruppe opprørere som med Kong Sverre Sigurdsson klarte å ta makten i landet. Men de fikk aldri full kontroll, og mot dem sto baglerne, en politisk gruppering med støtte fra kirken og fra Danmark. Kong Sverre ville at kirken og dens embedsmenn og eiendommer skulle være underlagt kongemakten, mens kirken ønsket å være selvstyrt, med makt over kongen og bånd til Europa og til paven i Roma.

Birkebeinerspelet vises også 20., 21. og 22. februar. Billetter kan du kjøpe her.