Kursholder: Bjørn David Bancel
God bruk av lyd i teater kan bidra til å sende publikummeren ut på store opplevelser. Er man uforsiktig kan opplevelsen ødelegges, for både artister og de som sitter i salen. Vi skal se på de viktigeste verktøyene som brukes for å formidle teater, samt software og teknikker en kan bruke kreativt til å ta del i designprosessen.
For å danne en grunnleggende forståelse av lydteknikk skal vi ta for oss en håndfull utstyr som brukes i teaterverdenen. Dette innebærer å se på forskjellige kablede og trådløse mikrofoner, å forstå mikserens funksjon og å se på hvordan man setter opp og bruker høyttalere.
Vi skal også undersøke hvilke utfordringer man kan møte på i bruken av dette utstyret og hvordan man kan takle disse. Mens teaterlyd byr på ulike tekniske utfordringer åpner det også til tider for kreativt arbeid. I kurset skal vi se på noen programmer som hjelper lyddesigneren til å skape stemninger og kontentum (lydeffekter) som bidrar til å gjøre teateropplevelsen større.
Vi skal se på avviklingsprogrammet Qlab som gjør det lettvint å kjøre forestilling, samt lydprogrammet Ableton Live, hvor vi kan bearbeide lyder og skape lyder og stemninger. Kurset skal gi deltageren et godt utgangspunkt for å jobbe med lyd innen amatørteater, samt muligheten til å tilegne seg mer kunnskap på egenhånd etter endt kurs.
Det vil legges vekt på at kursdeltagerene får tatt kunnskapene i bruk i forskjellige praktiske situasjoner. Deltageren trenger ingen forhåndskunnskaper innen lydteknikk, men burde være komfortabel med bruk av PC og/eller Mac.
Bjørn David Clason Bancel har studert lydteknikk ved Romerike Folkehøgskole og the Liverpool Institute for the Performing Arts. Han har gjort lyd for et antall selvstendige teaterproduksjoner og studioutgivelser og jobber i dag fulltid som lydtekniker i Lydteamet